Podjetja 30.11.2023 11:31

NLB prevzema družbo Summit Leasing

Ljubljana, 30. novembra - NLB je danes sklenila pogodbo za pridobitev 100-odstotnega deleža v družbi SLS Holdco, ki je matična družba Summit Leasing Slovenija in njenih hčerinskih družb iz skladov, ki jih upravljajo podružnice družbe Apollo Global Management in EBRD. "Lizing storitve ustrezno naslavljajo potrebe naših strank," so zapisali v NLB.

Ljubljana. Nova ljubljanska banka (NLB). Foto: Bor Slana/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Nova ljubljanska banka (NLB).
Foto: Bor Slana/STA
Arhiv STA

Zaključek transakcije je odvisen od pridobitve regulatornih soglasij in soglasij pristojnih organov oz. institucij za varstvo konkurence in je predviden v drugi polovici leta 2024. Kot je v izjavi za medije povedal prvi mož NLB Blaž Brodnjak, bo imela družba sedež v Sloveniji. "To je pomembno za utrjevanje programa družbene odgovornosti in za aktivno delovanje v smeri trajnostnega razvoja," je dejal.

Kupnina je v višini knjigovodske vrednosti družbe Summit Leasing z dodatnim manjšim pribitkom. "Glede na razvoj poslovanja do zaključka transakcije bo prevzem predvidoma povečal tveganju prilagojeno aktivo NLB za približno 700 milijonov evrov, kar predstavlja zmerno porabo celotne taktične prevzemne zmogljivosti NLB v skupnem znesku štiri milijarde evrov," je dejal Brodnjak.

NLB je po njegovih besedah kljub temu prevzemu sposobna kupiti večjo banko ali skupino manjših bank na trgu v regiji. "V tem trenutku ne potekajo nobene aktivnosti na to temo, a razvoj dogodkov v regiji pozorno spremljamo," je dejal.

"NLB s podpisom pogodbe o nakupu družbe Summit Leasing nadaljuje po svoji poti utrjevanja vodilne finančne institucije. Nakup prinaša vodilno pozicijo NLB na slovenskem trgu, s pridobitvijo dovoljenj pa tudi vstop na hrvaški trg, s čimer bi postali prva in edina finančna institucija v regiji, ki bi pokrila vse trge nekdanje Jugoslavije in poslovno povezala regijo," je poudaril predsednik uprave NLB.

NLB je že imela lizinško dejavnost, ki jo je morala ob sanaciji prodati, po privatizaciji pa je pridobila ponovno soglasje za izvajanje te dejavnosti. "V zadnjih nekaj letih smo prišli do 9,2-odstotnega tržnega deleža z organskim razvojem, s tem nakupom pa po pridobitvi dovoljenj postajamo vodilna lizinška hiša v Sloveniji," je dejal. NLB zanima tudi morebiti dodatni trg Albanije, s čimer bi po Brodnjakovih besedah pokrili trg zahodnega Balkana.

Sinergijski učinki najnovejšega nakupa NLB bodo na področju stroškov in financiranja po načrtih omogočili rast dobička v prvem polnem letu po prevzemu. Polno doseganje ciljnih stroškovnih sinergijskih učinkov pa je predvideno približno 18 mesecev po zaključku posla.

Gre za podjetje, ki je s približno 890 milijoni evrov konsolidiranih bruto terjatev vodilni ponudnik avtomobilskega financiranja v Sloveniji, pa tudi vodilni ponudnik potrošniškega financiranja z bruto terjatvami v znesku približno 95 milijonov evrov. Ima razvejano mrežo več kot 750 trgovcev z avtomobili v Sloveniji in na Hrvaškem ter preko 550 prodajnih mest za potrošniško financiranje v Sloveniji. Summit Leasing je konec leta 2022 upravljal približno 140.000 aktivnih finančnih pogodb z več kot 110.000 strankami.

"Načrtujemo, da bi v svoji zreli fazi lizing k bilančni vsoti skupine prispeval več kot milijardo evrov, ta prevzem pa bo realizacijo teh načrtov še dodatno pospešil," je dodal Brodnjak.

Partnerstva se veselijo tudi v družbi Summit Leasing. "Prepričani smo, da bo partnerstvo koristno tako za naše stranke kot tudi prodajne partnerje," so predsednika uprave družbe Summit Leasing Mitjo Otorepca povzeli v sporočilu. Po njegovih besedah je podjetje od ustanovitve leta 2000 prehodilo neverjetno pot dobičkonosne rasti: "Med drugim se je od leta 2017 bilanca stanja družbe potrojila, današnji dan pa predstavlja še en pomemben mejnik v njenem razvoju."

Iz NLB so danes sporočili še, da na trg Severne Makedonije vstopajo NLB Skladi. Ta družba je pred 13 dnevi z družbo Generali Investments sklenila kupoprodajno pogodbo za nakup večinskega lastniškega deleža družbe Generali Investments AD Skopje. Zaključek transakcije je predviden v prvi polovici prihodnjega leta.

"S tem utrjujemo tudi svoj položaj na trgu upravljanja premoženja. Postajamo ena vodilnih družb za upravljanje premoženja v Severni Makedoniji, smo že vodilna družba v Sloveniji, s prenosom družbe NLB Komercijalna Banka na NLB Sklade pa tudi v Srbiji računamo na zelo hitro in pospešeno rast storitev upravljanja premoženja," je navedel Brodnjak.

Predsednik uprave NLB Skladi Luka Podlogar je dejal, da bodo po zaključku transakcije strankam dostop do investicijskih produktov ponudili v mreži NLB poslovalnic in razširili nabor skladov. Pojasnil je še, da namerava NLB Skupina v prihodnje upravljanje premoženja organizirati pod okriljem NLB Skladov.

NLB Skladi so največja družba za upravljanje na področju vzajemnih skladov v Sloveniji, pa tudi največja družba za upravljanje po skupnih sredstvih v upravljanju. General Investments AD Skopje je tretja največja družba za upravljanje premoženja na severnomakedonskem trgu z 18-odstotnim tržnim deležem. Družba upravlja približno 37 milijonov evrov sredstev strank v štirih različnih investicijskih skladih.