Statistika Turizem 24.11.2023 11:09

Turisti oktobra največkrat prenočili v zdraviliških občinah

Ljubljana, 24. novembra - V slovenskih turističnih nastanitvenih obratih so oktobra zabeležili 423.000 prihodih turistov, kar je 5,9 odstotka več kot oktobra lani. Število prenočitev je zraslo za 3,8 odstotka na 1,04 milijona. Več kot petino vseh prenočitev so turisti ustvarili v nastanitvenih obratih v zdraviliških občinah, sledile so obmorske in gorske ter Ljubljana.

Zreče. Terme Zreče, bazen, termalni vrelec. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Zreče.
Terme Zreče, bazen, termalni vrelec.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Domači turisti so oktobra ustvarili 347.000 prenočitev, kar je odstotek več kot oktobra lani in tretjina vseh, so sporočili s statističnega urada. Največkrat so prenočili v občinah Piran, Moravske Toplice in Izola. Prihodi domačih gostov so bili s številko 128.500 za dober odstotek manjši.

Tuji turisti so prispevali 295.000 prihodov in nekaj več kot 696.000 prenočitev ali za pet odstotkov več kot pred letom dni. Največ njihovih prenočitev so našteli v občinah Ljubljana, Piran in Bled.

Turisti iz Nemčije so ustvarili 93.000 prenočitev ali 13 odstotkov vseh tujih. Največkrat so prenočili v občini Ljubljana. Prenočitev turistov iz Avstrije je bilo 92.100, največ v občini Piran. Sledili so turisti iz Italije, Hrvaške, ZDA in Madžarske.

V primerjavi z lanskim oktobrom so statistiki med omenjenimi državami največjo rast zaznali pri turistih iz Madžarske, in sicer za tretjino, največji upad pa pri turistih iz Italije, namreč za 30 odstotkov.

V nastanitvenih obratih v zdraviliških občinah so turisti ustvarili 24 odstotkov vseh prenočitev, največ v občini Moravske Toplice. Tam je bila ustvarjena petina vseh prenočitev v tovrstnih občinah. Sledile so obmorske in gorske občine (iz vsake po 20 odstotkov) ter Ljubljana.

V primerjavi s prejšnjim oktobrom se je med omenjenimi vrstami turističnih občin najbolj povečalo število prenočitev v Ljubljani, in sicer za 15 odstotkov. V Ljubljani je bilo več tako domačih kot tudi tujih turistov.

Domači turisti so največkrat prenočili v zdraviliških občinah, tuji pa v Ljubljani.

Domači in tuji turisti so še vedno največ prenočitev ustvarili v hotelih (566.500 prenočitev oz. 54 odstotkov vseh), sledili so zasebne sobe, apartmaji in hiše (18 odstotkov) ter kampi (sedem odstotkov).

Oktobra je bilo v turističnih nastanitvenih obratih na voljo 57.500 nedeljivih enot in nekaj več kot 148.000 stalnih ležišč.

V prvih desetih mesecih je Slovenijo obiskalo 5,6 milijona turistov, kar medletno pomeni 5,2-odstotno rast. Ustvarili so skoraj 14,7 milijona prenočitev oz. za 3,3 odstotka več kot v enakem obdobju leto prej.

Domači turisti so prispevali skoraj štiri milijone prenočitev oz. 27 odstotka vseh, tuji pa nekaj več kot 10 milijonov oz. 73 odstotkov. Prvih je bilo za petino manj, drugih pa za 15 odstotkov več kot v primerljivem obdobju lani.

V prvih desetih mesecih je bilo največ prenočitev turistov iz Nemčije, 1,8 milijona ali skoraj petino vseh tujih prenočitev. Sledili so turisti iz Avstrije, Italije in Hrvaške.