Podjetja 15.11.2023 17:22

Mercator podpisal pogodbo o nakupu Engrotuša

Ljubljana, 15. novembra - Mercator je danes podpisal pogodbo o nakupu Engrotuša. Predmet pogodbe je 100-odstotni delež podjetja Engrotuš brez dejavnosti Tuš drogerija, ki je v postopku oddvojitve. Podpisniki so prepričani, da povezovanje pomeni odlične temelje za prihodnjo rast skupnega podjetja in dolgoročno vzdržnost poslovanja.

Hrvaška, Fortenova grupa. Podpis pogodbe za nakup družbe Engrotuš. Foto: Fortenova grupa

Hrvaška, Fortenova grupa.
Podpis pogodbe za nakup družbe Engrotuš.
Foto: Fortenova grupa

Mercator je v lasti hrvaške skupine Fortenova, katere član upravnega odbora in glavni izvršni direktor Fabris Peruško je povedal, da s prevzemom Engrotuša potrjujejo svoj položaj največje regionalne trgovske mreže in izpolnjujejo zaveze, ki so jih dali pri integraciji Mercatorja v letu 2021. "Danes smo tudi z nakupom Tuša pokazali svojo zavezanost slovenskemu trgu," je dejal v izjavi za medije v Ljubljani.

Fortenova tako poslovno leto 2023 končuje s še enim velikim prevzemom. "Po trgovski verigi Franca v Črni gori je povezovanje s trgovsko mrežo Tuš drugo večje letošnje širjenje naše trgovske mreže v zelo kratkem času," je dejal. Integracija Tuša po njegovih besedah večjo stabilnost prinaša tudi zaposlenim in dobaviteljem.

Na vprašanje, kako si lahko Mercator in Fortenova glede na še vedno visoko zadolženost privoščita nakup Tuša, je odgovoril, da so poslovni rezultati Fortenove izjemni, poleg tega pa so letos uspešno refinancirali dolg.

Direktor skupine Tuš Andraž Tuš je v imenu prodajalcev, podjetij Tuš holding in AH Invest 1, poudaril: "Po večmesečnih pogajanjih smo se odločili za prodajo kupcu, ki je po naši oceni najboljša izbira za zaposlene, poslovne partnerje in razvoj osnovne dejavnosti podjetja." Verjame, da bo imelo povezovanje pozitivne učinke za slovensko gospodarstvo.

Predsednik poslovodstva Mercatorja Tomislav Kramarić pa je dejal, da Mercator beleži stabilno organsko rast, pri čemer mu bosta za doseganje poslovnih ciljev pomagala tudi nakup in povezovanje z Engrotušem. "Prepričan sem, da je povezovanje v interesu vseh, od zaposlenih do slovenskih dobaviteljev v celotni verigi," je dejal.

Ob podpisu pogodbe je že stekel tudi postopek za pridobitev soglasja Agencije RS za varstvo konkurence (AVK). Do takrat akterji več podrobnosti v zvezi s pogodbo oziroma nadaljnjimi načrti razvoja povezanega podjetja ne razkrivajo. Transakcija je po neuradnih podatkih Dela in Financ vredna okoli 30 milijonov evrov.

Minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han je po poročanju Dela novico o prodaji Engrotuša Mercatorju pospremil z zaskrbljenostjo. "V danih razmerah, ko ta dva trgovca obvladujeta tako velik del trga in ko še ne vemo, kaj bo s tožbo Todorića proti Hrvaški zaradi Agrokorja, ne vriskam od veselja ob novici o tem prevzemu," je dejal za časnik.

Ivica Todorić je obvladoval Agrokor, lastnika Mercatorja. Zdravi del Agrokorja je po propadu zaživel kot Fortenova. Spor Todorića in hrvaške države, ki je rešila Agrokor, še ni končan. Mednarodni center za poravnavo investicijskih sporov je pred kratkim zavrnil pritožbo hrvaške vlade in sprejel Todorićevo tožbo proti Hrvaški zaradi prestrukturiranja Agrokorja v okviru izredne uprave.

Han pričakuje, da bo varuh konkurence opravil svoje delo pri zaščiti potrošnikov pred prevelikim tržnim deležem novega trgovskega velikana. Ali bo AVK odobrila prevzem, Han ni želel špekulirati. Prav tako ni želel komentirati, kaj tak prevzem pomeni za slovenske dobavitelje, je še povedal za časnik.

Tudi agrarni ekonomist Aleš Kuhar z ljubljanske biotehniške fakultete je posel v izjavi za STA označil kot presenečenje, ki ne prinaša veliko razlogov za navdušenje. Boljša novica bi bil po njegovem mnenju prihod novega trgovca, ki bi v Slovensko prodajo na drobno vnesel novo prakso, "nekaj svežega".

Mercatorjev prevzem Engrotuša med drugim odpira vprašanje, ali to pomeni zaprtje nekaterih poslovalnic, saj bi se moral Mercator po njegovem mnenju v vsakem primeru lotiti prestrukturiranja. Je pa poudaril, da sta Mercator in Tuš kompatibilna iz več vidikov.

Ekonomistka Karin Širec z mariborske ekonomsko-poslovne fakultete je izpostavila, da prevzem Tuša prinaša tudi izzive. "Ob upoštevanju finančnega stanja obeh podjetij je jasno, da prevzem Tuša s strani Mercatorja predstavlja pomembno strateško potezo, še posebej ob upoštevanju rezultatov poslovanja v preteklem letu. Integracija Tuša bi lahko Mercatorju omogočila boljše pozicioniranje na trgu in izboljšanje finančne stabilnosti," je navedla za STA.

Združitev po njenih besedah odpira potencial za optimizacijo poslovanja in izboljšanje učinkovitosti, kar bi lahko okrepilo tržni položaj. "Prevzem je tudi jasen znak ambicij Mercatorja za širjenje svoje prisotnosti; ne le na slovenskem, temveč tudi na širšem regionalnem trgu," je dodala.