Turizem 8.10.2023 8:14

Fontana vin Vodole nadgrajuje ponudbo

Maribor, 8. oktobra - Fontana vin v Vodolah pri Mariboru kljub nekaterim težavam s plazovi po poletnih neurjih nadaljuje nadgrajevanje ponudbe za obiskovalce. Po novem ponuja konopljino "vino", izdelano na osnovi industrijske konoplje in brez grozdja. Po ugotovitvah lastnika posestva Bogdana Maka so prvi na svetu s takšnim izdelkom.

Maribor. Predstavitev konopljinega vina na Fontani vin Vodole. Fontana vin. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA Arhiv STA

Maribor.
Predstavitev konopljinega vina na Fontani vin Vodole.
Fontana vin.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA
Arhiv STA

Maribor. Predstavitev konopljinega vina na Fontani vin Vodole. Posestvo Sončni raj. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor.
Predstavitev konopljinega vina na Fontani vin Vodole.
Posestvo Sončni raj.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor. Predstavitev konopljinega vina na Fontani vin Vodole. Lastnik Bogdan Mak. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor.
Predstavitev konopljinega vina na Fontani vin Vodole.
Lastnik Bogdan Mak.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Fontano vin so pred dobrimi tremi leti postavili na posestvu Sončni raj, kjer sta Petra in Bogdan Mak leta 2015 začela graditi ponudbo ob Mariborski vinski cesti, najprej z nasadi industrijske konoplje in zelišč, nato z gostinsko in turistično ponudbo. Med drugim sta postavila učni čebelnjak in jeklenico za spuste z enega hriba na drugega, lani pa še počitniške hišice.

Letošnja novost je dodatna ponudba pijač. Uspelo jim je namreč razviti fermentirano alkoholno pijačo na osnovi industrijske konoplje, ki za razliko od drugih "konopljinih vin" na tržišču ni narejena iz grozdja. "Gre za prvi uspešen poskus, da je nekomu uspelo fermentirati cvetove konoplje in pridelati alkoholni napitek v takšni obliki," je na četrtkovi predstavitvi za medije povedal Mak.

Izdelek je lastne, ekološke pridelave in ne vsebuje žvepla. Poleg "vina" ponujajo tudi na podoben način izdelano grenčico, v prihodnje nameravajo dati na trg še penino in brezalkoholno vino.

Kot je pojasnil Mak, želijo s takšnimi izdelki spremeniti odnos Slovencev do industrijske konoplje, hkrati pa se širiti na mednarodno tržišče. Za cilj so si zadali, da v letu 2024 prodajo 25.000 steklenic konopljinega "vina". "V petih letih ciljamo na milijon in verjamem, da lahko to dosežemo," je dejal.

Največji izziv v postopku razvoja konopljinega "vina" je bil ugotoviti, kako doseči fermentacijo oz. vretje, saj je konoplja močno antiseptična rastlina ter večino bakterij in glivic uniči. V njihovem postopku pride do fermentacije v 18 do 21 dneh, zaenkrat so sami sposobni proizvesti 25.000 steklenic na leto.

Po slovenski zakonodaji se ne sme uradno imenovati vino, saj je ta naziv samo za pijače iz grozdja.

Na poti razvoja ponudbe na posestvu so se sicer soočali s številnimi težavami, med drugim zakonodajnimi ovirami na področju pridelave in predelave industrijske konoplje, a jim to ni vzelo poguma. Med drugim je uradno odprtje fontane vin, na kateri ponujajo vina lokalnih pridelovalcev, sovpadlo z začetkom splošnega zaprtja zaradi epidemije covida-19, pa tudi pozneje so bili zaradi ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa prisiljeni v prilagoditve ponudbe.

Letos jim povzročajo preglavice plazovi, ki so jim med drugim poškodovali parkirišče in sprehajalno pot po posestvu. Za njihovo sanacijo bodo potrebna velika finančna vlaganja, zaradi česar so časovno zamaknili načrtovana vlaganja v objekte na posestvu. A to ne vpliva na obstoječo ponudbo za obiskovalce, ki kljub temu teče nemoteno. Ta konec tedna gostijo Festival konoplje, nato sledijo drugi jesenski dogodki.