Podjetja 2.10.2023 10:31

KLS Ljubno po ujmi delno zagnal proizvodnjo

Ljubno ob Savinji, 2. oktobra - Podjetje KLS Ljubno, ki ga je avgustovska ujma močno prizadela, je znova zagnalo del proizvodnje zobatih obročev. Kdaj bodo zagnali celotno proizvodnjo, direktor podjetja Mirko Strašek za STA še ni mogel napovedati, saj je še vedno veliko neznank. Trenutno so na petih odstotkih proizvodnje.

Ljubno ob Savinji, podjetje KLS.
Poplavljen objekt podjetja KLS Ljubno.
Foto: Lili Pušnik/STA
Arhiv STA

Strašek je za STA povedal, da trenutno obnavljajo poplavljene stroje, tiste, ki jih ne bodo mogli obnoviti, pa bodo nadomestili z novimi. Dobavni roki za nove stroje so sicer kar dolgi, je dodal.

Celotno škodo v podjetju je ocenil na 106 milijonov evrov, od tega je škode na strojih več kot 60 milijonov evrov.

Nemški avtomobilski proizvajalec Volkswagen je zaradi težav po poplavi njegovega slovenskega dobavitelja KLS Ljubno zmanjšal proizvodnjo že v treh tovarnah vozil. Za podobno potezo se je odločil tudi češki avtomobilski proizvajalec iz Volkswagnove skupine Škoda Auto.

KLS Ljubno je lani ustvaril 59,6 milijona evrov prodaje, kar je 18,2 odstotka več kot leto prej. Visoko rast so dosegel zaradi povišanih prodajnih cen jekla in delno zaradi večjega števila proizvodov z višjo dodano vrednostjo.

Družba iz Ljubnega ob Savinji, ki zaposluje okoli 260 delavcev, je leta 2022 izvozila za 56,3 milijona evrov izdelkov, od tega 15,7 odstotka na Kitajsko, je podjetje zapisalo v lanskem poslovnem poročilu, objavljenem na spletnih straneh Ajpesa.

Lanski čisti dobiček je znašal 10,9 milijona evrov, kar je šestodstotni upad glede na leto 2021. Za naložbe je družba lani namenila 9,6 milijona evrov, v razvoj novih proizvodov, razvoj obstoječih ter novih proizvodnih procesov in v razvoj kadrov pa so vložili več kot dva milijona evrov.