Podjetja 25.9.2023 19:20

Litostroj z rekordnim naročilom za hidroelektrarno v Kanadi

Ljubljana/Quebec, 25. septembra - Skupina Litostroj oz. njena kanadska hčerinska družba Litostroj Hydro bo za hidroelektrarno Pointe du Bois v kanadski provinci Manitoba dobavila osem celotnih turbinsko-generatorskih sklopov. Rekordno naročilo v vrednosti več kot 100 milijonov ameriških dolarjev je pridobila prek razpisa upravljavca elektrarne, podjetja Manitoba Hydro.

Ljubljana. Podjetje Litostroj. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Podjetje Litostroj.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Pogodba vključuje nov hidravlični dizajn turbin, celoten inženiring, proizvodnjo in dobavo osmih enot, vključno z montažo in celovitim testiranjem in zagonom elektrarne, so danes sporočili iz srednjeevropskega proizvajalca naprednih hidroenergetskih strojev Litostroj.

V projektu bosta sodelovala Litostroj Inženiring s sedežem v Blanskem na Češkem z razvojem hidravlične oblike in Litostroj Power, ki bo turbine izdeloval v Ljubljani.

Pointe du Bois je hidroelektrarna pretočnega tipa, nahaja se na reki Winnipeg. Litostroj bo elektrarni skupno dobavil 16 Francisovih turbinskih enot, skupna inštalirana moč turbin bo znašala 78 megavatov.

Cilj je zvišati stopnjo zanesljivosti hidroelektrarne, podaljšati njeno življenjsko dobo vsaj do leta 2055 in znatno povečati proizvodnjo. Elektrarna Pointe du Bois bo po pojasnilih Litrostroja po posodobitvi proizvedla dodatnih 380 gigavatnih ur električne energije, kar bo v provinci Manitoba omogočilo oskrbo z električno energijo 35.000 gospodinjskim odjemalcem.

Večina naročil, ki jih danes izvaja Litostroj, je povezanih prav s posodobitvijo in obnovo hidroelektrarn. "Modernizacija, kot jo vidimo mi, našim strankam prinaša številne prednosti," je ob tej priložnosti pojasnil glavni izvršni direktor skupine Litostroj Vaclav Černy. "Preprosto povedano: načrtujemo, izdelamo in vgradimo novo sodobno opremo v že obstoječe elektrarne. Na ta način stranka hitro doseže želene koristi in se izogne zahtevnemu postopku izgradnje novih elektrarn," je dodal.