#družba 24.9.2023 11:35

V Ljubljano prihodnji teden prihajajo mednarodni strokovnjaki s področja biometrije

Ljubljana, 24. septembra - V ljubljanskem Grand hotelu Union bo prihodnji teden potekala štiridnevna Mednarodna konferenca o biometriji IJCB. Dogodek prinaša predavanja vodilnih strokovnjakov o najnovejših metodah za razpoznavanje posameznikov na podlagi njihovih fizioloških lastnostih, so sporočili organizatorji.

Ljubljana. V Ljubljani bo potekala Konferenca o biometriji IJCB 2023. Foto: IJCB 2023

Ljubljana.
V Ljubljani bo potekala Konferenca o biometriji IJCB 2023.
Foto: IJCB 2023

Biometrija se ukvarja z računalniško-podprtim razpoznavanjem posameznikov na podlagi njihovih fizioloških lastnostih, kot so prstni odtis, obraz, šarenica, glas, in se zaradi izjemne uporabnosti v tehnologiji hitro razvija.

Pri nas poznamo na primer uporabo prstnega odtisa ali obraza za odklepanje mobilnega telefona, za vstop v mobilno banko in za avtentikacijo pri spletnih plačilih. Ker gre za zbiranje elektronskih podatkov o posameznikih, je razvoj metod za varno uporabo in preprečevanje zlorab po besedah organizatorjev nujen.

Tem vprašanjem se bodo posvetili tudi na mednarodni konferenci, ki velja, kot so sporočili, za enega najpomembnejših akademskih dogodkov s tega področja na svetu. Na njem bodo svetovni strokovnjaki predavali o najnovejših metodah za razpoznavanje obrazov, prstnih odtisov in očesne šarenice, razvoju "deep fake" tehnologij in postopkov za njihovo zaznavanje, digitalni forenziki in načinih za zagotavljanje varnosti biometričnih podatkov.

Ena od osrednjih govork na konferenci bo akademska profesorica Gouying Zhao z Univerze Oulu na Finskem, ki bo spregovorila o raziskavah na področju uporabe posnetkov obraza, od branja obrazne mimike do skoraj neopaznih sprememb, kot so spremembe barve obraza in drugi fiziološki signali.

Direktor aplikativne znanosti v podjetju Amazon One Manoj Aggarwal pa bo predstavil različne postopke identifikacije, ki slonijo na generativni umetni inteligenci, ocenjevanju kakovosti slike in zaznavanju živosti. Amazon One sicer razvija tehnologijo za ustvarjanje in prepoznavanje edinstvenega podpisa s posameznikovo dlanjo za hitra, priročna in brezstična plačila.

Mednarodno konferenco o biometriji IJCB, ki bo potekala med 25. in 28. septembrom, skupaj organizirata največje cehovsko združenje na svetu Inštitut inženirjev elektrotehnike in elektronike (IEEE) in Mednarodno združenje za razpoznavanje vzorcev (IAPR). Lokalni organizatorji so Laboratorij za strojno inteligenco s Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, Slovensko društvo za razpoznavanje vzorcev (SDRV) in Evropsko združenje za biometrijo (EAB).