Turizem 22.9.2023 11:26

Spomladi več turističnih potovanj in nočitev

Ljubljana, 22. septembra - Prebivalci Slovenije, stari vsaj 15 let, so v drugem četrtletju opravili okoli 1,9 milijona turističnih potovanj, od tega 1,7 milijona zasebnih, potem ko so jih v enakem obdobju lani okoli 1,4 milijona. Na zasebnih potovanjih so ustvarili šest milijonov prenočitev, 19 odstotkov več kot v lanskem drugem četrtletju.

Ljubljana.
Plovba po Ljubljanici.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Kot je danes objavil državni statistični urad, se je aprila, maja ali junija vsaj enega turističnega potovanja udeležilo 730.000 oziroma 41 odstotkov prebivalcev Slovenije, starih najmanj 15 let. Delež je bil enak kot v drugem četrtletju lani.

Med tistimi, ki so potovali, jih je največ imelo srednješolsko izobrazbo (44 odstotkov), najmanj osnovnošolsko izobrazbo ali manj (17 odstotkov). Prevladovali so zaposleni in samozaposleni (65 odstotkov), sledili so upokojenci (18 odstotkov).

Na vsaj enem zasebnem potovanju je bilo 696.000 oz. 40 odstotkov prebivalcev Slovenije, skupno pa so ustvarili okoli 1,7 milijona potovanj. Nekaj več kot polovico (55 odstotkov) so jih opravili v tujini. Med tujimi destinacijami so se najpogosteje odločili za obisk sosednjih držav.

Na zasebnih potovanjih je bilo ustvarjenih okoli šest milijonov prenočitev, od tega 70 odstotkov v tujini. Skupno jih je bilo za 19 odstotkov več kot v primerljivem obdobju lani.

Domači turisti so na zasebnem potovanju v Sloveniji prenočili povprečno 2,3-krat, v tujini pa 4,5-krat.

Udeleženci zasebnih potovanj so za izdatke porabili povprečno 91 evrov na dan. Pri tem so izdatki na potovanjih po Sloveniji znašali okoli 61 evrov na osebo na dan, na potovanjih v tujini pa 103 evre na osebo na dan.

Največ turistov na zasebnih potovanjih v Sloveniji je prenočilo pri sorodnikih in prijateljih (35 odstotkov), v tujini je prevladovalo bivanje v hotelih in podobnih objektih (27 odstotkov). Podatki kažejo, da so domači turisti v 11 odstotkih v tujini bivali v lastnih bivališčih oz. vikendih, v Sloveniji pa so v teh ustvarili 31 odstotkov prenočitev.

Med prebivalci Slovenije, ki v opazovanem četrtletju niso odšli na nobeno zasebno potovanje, jih je 30 odstotkov kot glavni razlog za to navedlo finančne omejitve. Četrtina za potovanje ni imela dovolj prostega časa, 18 odstotkov jih ni čutilo potrebe po potovanju, 16 odstotkov pa jih ni potovalo iz zdravstvenih razlogov.

Vsaj en enodnevni izlet v tujino je v drugem četrtletju opravilo 12 odstotkov prebivalcev. Skupno so ustvarili okoli 472.000 takšnih izletov, več kot 80 odstotkov je bilo zasebnih. V povprečju so domači turisti na izletih porabili 87 evrov na dan, kar je manj kot v četrtletju prej. Večina izdatkov je bila namenjena za nakupovanje in prevoz.