Podjetja 24.9.2023 7:00

Na forumu MedTech Slovenija o dostopni in enakovredni obravnavi uporabnikov zdravstvenih storitev

Ljubljana, 24. septembra - V Ljubljani bo v četrtek in petek potekal drugi forum MedTech Slovenija. Na največji strokovni konferenci s področja medicinskih tehnologij pri nas bodo razpravljali o dostopni in enakovredni obravnavi uporabnikov zdravstvenih storitev, ki je temeljna vrednota in osnova sodobne zdrave družbe, so sporočili z zbornice MedTech Slovenija pri GZS.

Udeleženci bodo skupaj z domačimi in tujimi strokovnjaki osrednjo temo obravnavali tudi skozi prizmo regulacije, ki v Sloveniji ne sledi dinamiki razvoja trga, pa tudi digitalizacije in na vrednosti temelječe zdravstvene obravnave, pojasnjujejo organizatorji foruma.

Rdečo nit bosta s konkretnimi primeri iz prakse dopolnjevala dva aktualna vsebinska poudarka - sladkorna bolezen, ki postaja vse večji zdravstveni, družbeni in ekonomski problem ter oskrba kroničnih ran.

Vloga medicinskih pripomočkov v družbi je vse večja, saj imajo za kakovost življenja izjemen pomen. V izdatkih Zavoda za zdravstveno zavarovanje pomenijo le dva odstotka vrednosti, preprečijo pa lahko velikanske stroške zdravljenja, dodatnih zapletov in hospitalizacij, ki s staranjem populacije dodatno naraščajo, so še sporočili z zbornice.

Direktorica Zbornice ponudnikov medicinske tehnologije in storitev MedTech Slovenija, ki deluje pri Gospodarski zbornici Slovenije, Polona Mežan je za STA ob tem izpostavila, da ima industrija medicinskih tehnologij pomemben gospodarski in družbeni vpliv v EU. Ob tem je med kazalniki, ki temu pritrjujejo, izpostavila, da na evropski ravni zaposluje 800.000 ljudi, vrednost na zaposlenega pa po ocenah evropskega združenja dosega okoli 184.000 evrov.