Podjetja 17.9.2023 10:30

LTH Castings ob rasti obsega poslovanja širi proizvodnjo v Škofji Loki

Škofja Loka, 17. septembra - Škofjeloški občinski svetniki so ta teden potrdili spremembe lokacijskega načrta za industrijsko cono Trata in s tem prižgali zeleno luč podjetju LTH Castings za ureditev dodatnih proizvodnih kapacitet. Podjetje, ki beleži konstantno rast, namreč potrebuje dodaten prostor za nove projekte.

Škofja Loka. Tovarna skupine LTH Castings v Škofji Loki. Foto: LTH Castings Arhiv LTH Castings

Škofja Loka.
Tovarna skupine LTH Castings v Škofji Loki.
Foto: LTH Castings
Arhiv LTH Castings

Kot so za STA pojasnili v podjetju LTH Castings, so v zadnjih letih pridobili večje število strateških poslov za komponente v električnih vozilih. "V podjetju smo v fazi razvoja in priprave novih projektov ter širitve in modernizacije kapacitet. Za nove projekte na obstoječih lokacijah v Sloveniji smo dodatne proizvodne kapacitete predvideli na lokaciji Trata, poleg naše orodjarne," so zapisali.

Širitev proizvodnje na Trati bo izvedena v dveh fazah, in sicer v prvi za 4000 kvadratnih metrov, v drugi pa za dodatnih 5000 kvadratnih metrov površin. Prva faza investicije je načrtovana konec letošnjega leta ali v začetku prihodnjega, druga faza pa eno leto kasneje, in sicer konec leta 2024. V novih prostorih bodo proizvodne linije za izdelavo kompleksnih ulitkov in komponent, ki se bodo vgrajevale v električna vozila.

V skupini LTH Castings s pridobivanjem novih poslov konstantno povečujejo obseg poslovanja in krepijo svoj tržni delež. Kot so poudarili, je zelo pomembno, da rast generirajo novi projekti na področju elektro mobilnosti. Tako uspešno sledijo transformaciji v avtomobilski industriji.

"Rast je v zadnjih letih stabilna in visoka. V letu 2021 so bili čisti prihodki od prodaje na ravni skupine 294 milijonov evrov. V letu 2022 smo dosegli 365 milijonov evrov. V letu 2023 načrtujemo prihodke okoli 450 milijonov evrov, kar je 20 odstotkov več kot lani," so pojasnili.

Zaradi rasti poslovanja je podjetje v zahtevnem investicijskem obdobju, saj celotna skupina LTH Castings potrebuje povečanje proizvodnih kapacitet. Ob širitvi v Škofji Loki zaključujejo še investicijo v Ljubljani ter širijo proizvodnjo tudi v Čakovcu in Benkovcu.

V celotni skupini je trenutno 3300 zaposlenih, od tega 2100 v Sloveniji. Število zaposlenih stalno raste, tako se je v zadnjih treh letih število zaposlenih v Sloveniji povečalo za 350 oseb. Dodatno zaposlovanje je predvideno tudi v prihodnje, tako v Sloveniji kot v celotni skupini.

Širitev na Trati bo omogočila dodatno zaposlitev 150 osebam. Zaradi strategije razvoja podjetja z visoko stopnjo avtomatizacije in robotizacije ter avtonomne proizvodnje bodo potrebovali visoko usposobljen tehnični kader. Iskali bodo predvsem tehnične profile izobrazb različnih stopenj ter smeri, zlasti orodjarje, strojnike, elektrotehnike ter mehatronike.