#družba 17.9.2023 8:42

Ob začetku šolskega leta več zanimanja za računalniško opremo

Ljubljana, 17. septembra - Na platformi za primerjalno spletno nakupovanje Ceneje.si, ki sodi pod okrilje skupine Heureka, ob začetku šolskega leta beležijo porast zanimanja za računalnike in računalniško opremo. V Sloveniji se je predvsem okrepilo zanimanje za prenosne in osebne računalnike ter tipkovnice, so sporočili iz podjetja Ceneje.si.

Ljubljana. Delo, zaposlitev, delovno mesto. Foto: Bor Slana/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Delo, zaposlitev, delovno mesto.
Foto: Bor Slana/STA
Arhiv STA

Na portalu Ceneje.si so v zadnjem tednu v določenih blagovnih segmentih večine držav osrednje in vzhodne Evrope zabeležili rast povpraševanja po elektroniki, s posebnim poudarkom na računalniški opremi. Prepričani so, da je to še vedno odmev nakupovalne mrzlice ob začetku novega šolskega leta, so zapisali v sporočilu za javnost.

Slovenski potrošniki trenutno intenzivno iščejo prenosnike, pri katerih se je povpraševanje v zadnjih sedmih dneh okrepilo za 26 odstotkov. Povpraševanje po osebnih računalnikih se je okrepilo za 28 odstotkov, po tipkovnicah pa za 37 odstotkov.

Na Hrvaškem je situacija po ugotovitvah Ceneje.si podobna, povpraševanje po prenosnikih je poraslo za 27 odstotkov, po tipkovnicah pa za 54 odstotkov. V Srbiji so medtem zabeležili 105-odstotni porast zanimanja za računalniške monitorje in 249-odstotno povečanje povpraševanja po USB-ključkih.

Na Slovaškem so zaznali 449-odstotni porast povpraševanja po spletnih kamerah. Madžarski potrošniki medtem intenzivneje iščejo računalniške mize (+92 odstotkov) in namizne svetilke (+49 odstotkov).

V Romuniji se je interes za računalniške monitorje povečal za 62 odstotkov, za prenosnike pa za 68 odstotkov.