#družba 13.9.2023 14:18

Slovenija letos 35. na globalni lestvici digitalne kakovosti življenja

Ljubljana, 13. septembra - Slovenija se je letos na globalni lestvici digitalne kakovosti življenja, ki jo izračunava ponudnik varnostne programske opreme Surfshark, med 121 državami uvrstila na 35. mesto, potem ko je bila lani med 117 državami 32. Najbolje je uvrščena glede kibernetske varnosti in e-storitev javne uprave (28. mesto), najslabše glede dostopnosti interneta.

Ljubljana. Računalnik, internet, spletni prenos. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Računalnik, internet, spletni prenos.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Kot so sporočili iz Surfsharka, se je Slovenija glede e-infrastrukture uvrstila na 34. mesto, glede kakovosti internetne povezave na 39., glede dostopnosti interneta pa na 50. Globalno je na 35. mestu, v Evropi na 26.

Kakovost interneta v Sloveniji, ki upošteva hitrost in stabilnost interneta ter rast, je 14 odstotkov nad globalnim povprečjem. Hitrost mobilnega interneta je letos v povprečju dosegla 93 megabitov na sekundo (Mbps), hitrost fiksnega pa 157 Mbps. V primerjavi z na primer Romunijo je slovenski mobilni internet za 20 odstotkov hitrejši, fiksni pa za 39 odstotkov počasnejši.

V primerjavi z lanskim letom se je hitrost mobilnega interneta v Sloveniji povečala za 23 odstotkov, fiksnega pa za 32 odstotkov. Najhitrejše fiksne internetne povezave imajo letos v Singapurju (300 Mbps), mobilne pa v Združenih arabskih emiratih (310 Mbps).

Glede dostopnosti interneta je Slovenija na 50. mestu. Da si lahko privoščijo dostop do fiksne internetne povezave, morajo njeni prebivalci delati dve uri in devet minut mesečno, kar je sicer podpovprečno, a na primer sedemkrat več kot v Romuniji, kjer je fiksni internet najbolj dostopen. Da si lahko privoščijo mobilni internet, morajo delati eno uro, šest minut in dve sekundi mesečno, kar je štirikrat toliko kot v Luksemburgu, ki ima najbolj dostopen mobilni internet.

Na svetovni ravni je širokopasovni dostop bolj dostopen kot lani. V državah, ki so vključene v indeks, so morali za dostop do fiksnega interneta v povprečju mesečno delati 42 minut manj kot lani, za dostop do mobilnega pa 41 minut manj.

Na skupni lestvici digitalne kakovosti življenja je na prvem mestu Francija, na drugem Finska, na tretjem pa Danska. Prvo deseterico sestavljajo še Nemčija, Luksemburg, Španija, Estonija, Avstrija, Švica in Singapur. Na dnu so Jemen, Demokratična republika Kongo, Mozambik, Etiopija in Tadžikistan.