#družba 9.9.2023 9:24

Sežana oktobra že šestič na zemljevidu Nasinega hekatona Space Apps Challenge

Sežana, 9. septembra - Inkubator Sežana je ponovno postal lokalni vodja izvedbe največjega mednarodnega tehnološkega maratona NASA Space Apps Challenge, so sporočili organizatorji. Sežana je tako že šestič na zemljevidu Nasinega hekatona, ki spodbuja sodelovalno reševanje globalnih izzivov. Letos bo 48-urni dogodek potekal 7. in 8. oktobra virtualno in v živo.

Ljubljana. Space Apps Challenge. Foto: Nasa

Ljubljana.
Space Apps Challenge.
Foto: Nasa

Kot so v sporočili za javnost zapisali pri Inkubatorju Sežana, je International Space Apps Challenge največji mednarodni razvojni tehnološki maraton za reševanje globalnih izzivov, ki ga organizira vesoljska agencija NASA, Inkubator Sežana pa ga bo letos že šestič organiziral v Sežani.

48-urni mednarodni razvojni tehnološki maraton, poimenovan hackathon, za inovativno, kreativno, predvsem pa sodelovalno reševanje globalnih izzivov na podlagi javno dostopnih podatkov vesoljske agencije NASA bo potekal v več kot 200 mestih po celem svetu.

"Namen in cilj hekatona je sodelovalno oblikovanje in razvoj inovativnih tehnoloških rešitev za interdisciplinarne globalne izzive, izvedba obetavnih prototipov za izboljšanje kakovosti življenja na Zemlji in v vesolju, ustvariti globalno skupnost za sodelovanje in širitev meja vesolja, znanosti ter tehnologije," so navedli.

Dogodek bo na Inkubatorju Sežana v Sežani potekal v sodelovanju z mentorji in strokovnjaki, visokošolskimi in srednjimi šolami, deležniki inovativnega in podjetniškega podpornega okolja širše primorske regije, zainteresiranimi gospodarskimi družbami, sponzorji in donatorji.

Kot so sporočili, je namenjen širši zainteresirani javnosti, prostovoljcem, posameznikom in ekipam, razvijalcem, inženirjem, tehnologom, oblikovalcem, dijakom in študentom, oz. "vsem z željo hitrega in pozitivnega ustvarjanja nečesa novega".

Izzivi za leto 2023 naslavljajo različne problematike od vesolja do ekoloških problemov, programiranja, kreativnosti in story tellinga. Za otroke, stare od 10 do 14 let, bodo organizirali Space Apps Kids, s katerim bodo pridobili osnove LEGO robotike.

Na hekatonu bodo podelili tudi globalne nagrade, poleg njih pa so pri Inkubatorju Sežana pripravili tudi lokalne nagrade. Prejemnik prve nagrade si bo prislužil vavčer za 1000 evrov storitev Inkubatorja Sežana in polet v Aerodiumu Logatec, druge nagrade vavčer 500 evrov storitev Inkubatorja Sežana in ogled Vojaškega muzeja Pivka ter polet v simulatorju MIG 21, tretje nagrade pa vavčer 250 evrov storitev Inkubatorja Sežana in ogled Centra vesoljskih tehnologij Hermana Potočnika Noordunga v Vitanjah.

Za udeležence bo 4. oktobra potekal tudi poseben NASA Space Apps Sežana Bootcamp, ki bo namenjen seznanitvi s hekatonom, so še sporočili.

Na hekatonih je bilo od leta 2012 udeleženih več kot 220.000 udeležencev iz več kot 180 držav iz vseh kontinentov, ki so predstavili več kot 20.000 rešitev. Hekaton v Sloveniji letos organizirajo že osmič.