#družba 2.9.2023 10:00

Udeležence BSF v obliki 3D avatarja nagovoril tudi Herman Potočnik Noordung

Ljubljana, 2. septembra - Udeležence letošnjega Blejskega strateškega foruma je nagovoril tudi 3D-AI avatar, ki je zaživel v podobi slovenskega inženirja in pionirja astronavtike Hermana Potočnika Nordunga. Inovativno tehnologijo v obliki 3D-AI avatarja je na dogodku predstavil Tehnološki park Ljubljana v sodelovanju z ustanoviteljema podjetja AidaSystem, Lukom Slapnikom in Žigo Jakom Godcem.

Bled. Udeležence BSF nagovoril inovativni AI-3D avatar, v podobi Hermana Potočnika Noordunga. Foto: Tehnološki park

Bled.
Udeležence BSF nagovoril inovativni AI-3D avatar, v podobi Hermana Potočnika Noordunga.
Foto: Tehnološki park

Kot so sporočili iz Tehnološkega parka Ljubljana, je avatar nagovoril občinstvo in sodeloval na osrednjem gospodarskem panelu z naslovom "European Sustainable, Industrial and Innovation Leadership". V vlogi panelista je osvetlil ključne vidike trenutnega globalnega gospodarstva ter pozicijo Evrope v svetu, kjer Kitajska in ZDA vladata tehnološkemu razvoju.

Vodja tehnološke pisarne v Tehnološkem parku Ljubljana Aleš Pevc je po predstavitvi inovativnega avatarja povedal, da je izjemen napredek na področju umetne inteligence in 3D tehnologij v zadnjem letu omogočili razvoj 3D-AI avatarjev, ki postajajo vse bolj realistični in interaktivni. V prihodnosti bodo ti po mnenju Pevca "igrali ključno vlogo v številnih sektorjih gospodarstva, od izobraževanja, zdravstva, trgovine do turizma, saj bodo omogočali personalizirano interakcijo z obiskovalci in strankami, izboljšali uporabniško izkušnjo ter podjetjem ponudili priložnost, da svoje produkte ponudijo na bolj inovativen način".

"V Tehnološkem parku Ljubljana si prizadevamo, da bi podjetja maksimalno izkoristila priložnosti, ki jih ponujajo nove tehnologije, zlasti umetna inteligenca (AI) in virtualna resničnost (VR), in jih vključila v svoje poslovne procese. Posebno pozornost namenjamo izobraževanju zaposlenih, saj AI odpira številne možnosti za izboljšanje na tem področju," je še dodal Pevc.