#družba 24.7.2023 9:24

Digitalno orodje za spremljanje kroženja hranil na kmetiji

Ljubljana, 24. julija - Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano bo z evropskimi sredstvi vzpostavilo orodje za spremljanje bilance hranil na ravni kmetije SI-FAST. Orodje bodo uporabljali kmetijski svetovalci pri svetovanju glede kroženja hranil na kmetiji, kar med drugi vključuje podatke o ravnovesju med glavnimi hranili na pridelovalni površini.

Ljubljana. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP). Foto: Bor Slana/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP).
Foto: Bor Slana/STA
Arhiv STA

Za učinkovito spremljanje bilance hranil na ravni kmetije, ki je potrebno za izvajanje strateškega načrta skupne kmetijske politike, je potrebna nadgradnja pedološke karte in vzpostavitev evidence TLA ter povezava podatkov iz različnih podatkovnih baz Agencije RS za okolje, ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter organov v sestavi, so danes sporočili z ministrstva.

Orodje SI-FAST bodo uporabljali kmetijski svetovalci kot pomoč pri svetovanju glede kroženja hranil na kmetiji. To vključuje podatke o ravnovesju med glavnimi hranili na pridelovalni površini, pravnih zahtevah glede hranil in informacije o tleh, vključeni pa so tudi podatki iz integriranega administrativnega in kontrolnega sistema, pomembnega za upravljanje hranil.

"Z vzpostavitvijo orodja SI-FAST bomo digitalizirali celosten sistem na področju kmetije, kar bo pripomoglo k pripravi bolj natančnih in trajnostnih intervencij, ki bodo temeljile na podatkih iz tega orodja," pravijo na ministrstvu.

Med cilji projekta je tudi usposabljanje svetovalcev javne službe kmetijskega svetovanja ter zaposlenih na ministrstvu ter organih v sestavi s področja poslovne analitike in uporabe orodja SI-FAST ter s tem izboljšanje znanja s področja tal, gnojenja, izdelave gnojilnih načrtov in uporabe podatkovnih baz.

S projektom bodo zagotovili informacijsko platformo za izvedbo strateškega načrta skupne kmetijske politike in uresničitev ciljev strategije Od vil do vilic ter strategije EU o biotski raznovrstnosti do leta 2030. Namen projekta je tudi pripraviti podlago za izvajanje prihodnje direktive o tleh, ki izhaja iz strategije EU za tla do 2030.

Projekt je del slovenskega načrta za okrevanje in odpornost, vreden je 1,84 milijona evrov brez davka na dodano vrednost. Podatkovno skladišče bo vzpostavljeno do 30. junija 2026, so še sporočili.