Podjetja 31.5.2023 17:17

V Leku na Prevaljah začeli postopke zapiranja proizvodnje

Prevalje, 31. maja - Potem ko je bil leta 2019 napovedan postopni zaključek proizvodnje antibiotikov v Lekovi tovarni na Prevaljah, lani poleti pa so zaprtje napovedali za konec letošnjega leta, so zdaj v Leku ta datum dokončno potrdili in danes s socialnimi partnerji začenjajo dogovarjanje glede 220 zaposlenih. Del globalnega operativnega centra bo v Slovenj Gradcu.

Prevalje, Lek. Izjava za medije po današnjem sestanku vodstva podjetja z zaposlenimi v Leku Prevalje, kjer bodo do konca leta 2023 ustavili proizvodnjo antibiotikov. Lek Prevalje. Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA

Prevalje, Lek.
Izjava za medije po današnjem sestanku vodstva podjetja z zaposlenimi v Leku Prevalje, kjer bodo do konca leta 2023 ustavili proizvodnjo antibiotikov.
Lek Prevalje.
Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA

Prevalje, Lek. Izjava za medije po današnjem sestanku vodstva podjetja z zaposlenimi v Leku Prevalje, kjer bodo do konca leta 2023 ustavili proizvodnjo antibiotikov. Predsednik uprave Leka in predsednik Sandoza Slovenija Robert Ljoljo ter vodja dejavnosti Antiinfektivi v Sandozu Hannes Woerner. Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA

Prevalje, Lek.
Izjava za medije po današnjem sestanku vodstva podjetja z zaposlenimi v Leku Prevalje, kjer bodo do konca leta 2023 ustavili proizvodnjo antibiotikov.
Predsednik uprave Leka in predsednik Sandoza Slovenija Robert Ljoljo ter vodja dejavnosti Antiinfektivi v Sandozu Hannes Woerner.
Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA

Prevalje. Lekov obrat na Prevaljah. Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA Arhiv STA

Prevalje.
Lekov obrat na Prevaljah.
Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA
Arhiv STA

Čeprav je Lek ob napovedi ukinjanja proizvodnje antibiotikov na Prevaljah oktobra 2019 napovedal, da prevaljska lokacija dobiva novo vlogo kot del globalnega operativnega centra, pa so danes v Leku za STA potrdili, da tudi tega ne bo na Prevaljah, ampak ga bodo selili v Slovenj Gradec.

Podrobnosti v zvezi s tem za zdaj ne želijo razkriti, so pa v popoldanski izjavi na Prevaljah pojasnili, da so ta del od 60 do 70 zaposlenih že prej prerazporedili na globalni operativni center, ki je del Novartisa in ne več Leka. Zaposleni v globalnem operativnem centru že zdaj delajo hibridno, v prihodnje pa naj bi zanje uredili pisarne v Slovenj Gradcu.

Na lokaciji Leka na Prevaljah pa bodo nekaj časa določene aktivnosti še potekale, med drugim kontrolni laboratorij, sicer pa naj bi zapiranje lokacije kot take trajalo še kar nekaj časa.

Popoldne je v podjetju potekal sestanek vodstva z zaposlenimi oz. socialnimi partnerji, kjer so zaposlenim predstavili podrobnosti glede načrtovanega zaprtja proizvodnje antibiotikov, ki so jih na Prevaljah začeli proizvajati leta 1988.

Kot je po sestanku medijem povedal predsednik uprave Leka in Sandoza Slovenije Robert Ljoljo, so zaposlenim prenesli novico o ponovni potrditvi namere, da se na lokaciji Prevalje proizvodnja zaustavi konec letošnjega leta, kar so napovedali že oktobra 2019, a so jo kasneje zaradi več okoliščin nekajkrat podaljšali.

Globalni vodja dejavnosti antiinfektivov v Sandozu Hannes Woerner je glede ukinjanja proizvodnje antibiotikov na Prevaljah dejal, da je to bila težka odločitev, ki so jo sprejemali v luči globalnega povpraševanja po antibiotikih in trenutnem pomanjkanju. Glede na zmogljivosti in napovedane dodatne naložbe v njihovi tovarni antibiotikov v avstrijskem Kundlu, pa so po njegovih besedah prepričani, da zaprtje tovarne na Prevaljah ne bo vplivalo na dobavo antibiotikov v letu 2024.

"Leta 2022 je Sandoz skupno proizvodnjo antibiotikov znatno povečal, podobno povečanje pa načrtujejo tudi v letu 2023, da bi okrepili oskrbo s ključnimi zdravili na osnovi penicilina," so v zvezi s tem dodatno sporočili iz Leka, medtem ko Ljoljo in Woerner na vprašanja novinarjev nista želela odgovarjati.

Zaposlenim, ki so nekateri razmeroma nezadovoljni zapuščali današnji sestanek, naj bi med drugim predstavili možnosti internih prezaposlitev na druge lokacije in jim pojasnili možnosti individualnega reševanja nastale situacije. Vodja koroških uradov za delo Zavoda RS za zaposlovanje Jasmina Uršič je danes pojasnila, da se iz Leka na zavod še niso obrnili.

Predsednica hišnega sindikata v Leku Lidija Mihelčič pa je po sestanku pisno za STA sporočila le, da jih je vodstvo seznanilo z odločitvijo o prenehanju proizvodnje konec letošnjega leta. "Sindikat se predvidoma naslednji teden sestane s predstavniki delodajalca in predvidevamo, da bomo v nadaljevanju dogovorili ukrepe za zmanjšanje vpliva odločitve za zaposlene," je dodala Mihelčič.

Lek je sicer konec leta 2018 na Prevaljah dokončal gradnjo nove proizvodne hale, saj je načrtoval širitev proizvodnje, a je nato septembra 2019 sporočil, da proizvodnje ne bo širil, prejeto državno spodbudo za naložbo pa je vrnil.

Kasneje je novozgrajeno halo za potrebe proizvodnje litij-ionskih baterij kupil mežiški Tab, ki je z Lekom sklenil tudi dogovor o prerazporeditvi dela zaposlenih iz Leka v Tab, vendar do izvedbe tega dogovora zaradi zamikanja rokov ni prišlo.

Kot so danes za STA pojasnili v Tabu, so na prevaljski lokaciji že začeli testno proizvodnjo litij-ionskih baterij za shranjevanje električne energije, projekt uvedbe proizvodnje pa po navedbah Taba poteka skladno s terminskim planom.

"S koncem letošnjega leta bomo inštalirali novo avtomatsko linijo za sestavo e-modulov. Kapaciteta bo 160.000 modulov letno oziroma 800 megavatnih ur," so zapisali v Tabu.

Glede zaposlovanja pa so pojasnili, da trenutno iščejo več kadrov na področju logistike, razvoja in proizvodnje. "Seveda smo zainteresirani, da ponudimo možnost zaposlitve tudi sodelavcem iz Leka," so dodali.

Po zdajšnjih načrtih in napovedih bo proizvodnja potekala v novi hali na Prevaljah, so se pa, kot so dodali, pripravljeni pogovarjati tudi o možnosti širitve tudi na del, kjer trenutno poteka proizvodnja antibiotikov. Vse je odvisno od tega, kako se bo odzival trg, kjer pa pričakujejo rast, zato bodo morali prilagajati svoje zmogljivosti, so napovedali v Tabu.