Podjetja 31.5.2023 17:25

Unior znova v prodajo Uniturja

Ljubljana, 31. maja - Zreški Unior, ki je na ravni skupine v prvem četrtletju ustvaril 80,5 milijona evrov prihodkov od prodaje in 6,7 milijona evrov čistega dobička, je začel postopek izbire finančnih svetovalcev za prodajo Uniturja, odvisne družbe Unior Components v srbskem Kragujevcu in deleža v družbi Štore Steel, so danes sporočili iz družbe.

Rogla. Unior Turizem. Foto: Gregor Mlakar/STA Arhiv STA

Rogla.
Unior Turizem.
Foto: Gregor Mlakar/STA
Arhiv STA

Naprodaj bo 100-odstotni delež v turistični družbi Unitur, ki upravlja Terme Zreče in smučišče Rogla. Gre za nov postopek prodaje, potem ko so ga lani aprila zaustavili. Takrat so se za to odločili zaradi negotovosti, ki ga je v turistični dejavnosti povzročal covid-19 in vojna v Ukrajini. Že lani so navedli, da se bodo o začetku novega postopka prodaje odločali v prihodnosti.

Poleg Uniturja bo naprodaj tudi 100-odstotni delež v srbski družbi Unior Components in 29,25-odstotni delež v jeklarski družbi Štore Steel.

Z doseženo pričakovano kupnino želi Unior zmanjšati zadolženost družbe in povečati sposobnost financiranja razvojnih projektov in poslovnih priložnosti, so zapisali v objavi prek spletne strani Ljubljanske borze.

Unior je objavil tudi podatke o poslovanju v prvem letošnjem četrtletju, v katerem je na ravni skupine prihodke povečal za 10 odstotkov, čisti dobiček pa znižal za 7,4 odstotka.

S prihodki, zbranimi v prvih treh mesecih, je skupina uspešno nevtralizirala negativne vplive povišanja cen materialov, storitev, energentov in dviga stroškov dela, so zapisali v Uniorju. Padec dobička so pripisali višjim stroškom financiranja in nižjim rezultatom pridruženih družb.

"V primerjavi z zadnjo polovico lanskega leta je oskrba z energijo v prvem četrtletju postala varnejša, cene energije na svetovnih borzah so se znatno znižale in ob ponujenih energetskih pomočeh prinašajo določeno olajšavo pri stroških, zlasti za energetsko intenzivne industrije," so prvo četrtletje med drugim opisali v Uniorju.

Ozka grla v svetovnih dobavnih verigah so se, kot so dodali, postopoma izboljšala, kar je pozitivno vplivalo tudi na pomembne avtomobilske trge.

V skupini so kljub "močno spremenljivemu okolju" beležili dobro naročilno stanje v njihovi največji dejavnosti, proizvodnji odkovkov. "Ob primerljivem fizičnem obsegu proizvodnje v prvem četrtletju smo v primerjavi z enakim lanskim obdobjem ter ob ustrezni cenovni politiki dosegli višjo prodajo, ki je presegla tudi načrtovano," so izpostavili.

Skupina je imela konec marca 2832 zaposlenih, kar je 31 zaposlenih več kot ob začetku leta.

V prvem četrtletju je izvedla za 2,9 milijona evrov investicij v nova osnovna sredstva, kar je za 235.000 evrov več kot v enakem lanskem obdobju. Največje investicije so bile izvedene v dejavnosti proizvodnje odkovkov, kjer so pridobili tri obdelovalne centre za namen obdelave odkovkov in izvedli robotizacijo procesa obrezovanja na eni od kovaških linij, so pojasnili.

Družba Unior je medtem v prvem četrtletju zabeležila 55,6 milijona evrov prihodkov, kar je devet odstotkov več kot v enakem lanskem obdobju. Dobiček je bil z 1,5 milijona evrov 13,1 odstotka nižji. Vrednost novih investicij je v družbi Unior je v prvih treh mesecih dosegla 1,6 milijona evrov, kar je za 356.000 evrov manj v primerjavi z začetkom lanskega leta.

Z nerevidiranimi rezultati se je na torkovi seji seznanil nadzorni svet Uniorja. Med drugim so obravnavali tudi ravnanje nadzornika Tomaža Subotiča, ki je neposredno in posredno preko povezane osebe trgoval z Uniorjevimi delnicami v prepovedanem obdobju. Nadzorni svet je soglasno sprejel odločitev, da skupščini predlaga Subotičevo razrešitev.

Nadzorniki so podali tudi soglasje upravi družbe za izvedbo naknadnega vplačila v odvisno družbo Unitur v višini nekaj več kot sedem milijonov evrov v obliki stvarnega vložka (s terjatvami, ki jih ima družba Unior do Uniturja).

Nadzorniki Uniorja so sicer potrdili tudi dnevni red skupščine, potrdil pa je tudi spremenjeno dividendno politiko družbe, ki je prilagojena vsem omejitvam zaradi prejema državne pomoči za blažitev visokih cen energentov in refinanciranja obstoječih obveznosti.