Podjetja 28.5.2023 15:45

HSE ob dnevu Sonca izpostavil pomen sončne energije za zeleni prehod

Ljubljana, 28. maja - V Holdingu Slovenske elektrarne (HSE) so ob današnjem svetovnem dnevu Sonca spomnili na pomen sončne energije za prehod države v brezogljično družbo. Kot so poudarili, pod njihovim okriljem deluje osem sončnih elektrarn, ki so lani proizvedle 5674 megavatnih ur (MWh) električne energije, kar je primerljivo s 529.238 litri dizelskega goriva.

Hrastnik. Sončna elektrarna, sončne celice, sončna energija. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Hrastnik.
Sončna elektrarna, sončne celice, sončna energija.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Skupina HSE dosledno sledi smernicam na področju varstva okolja in obnovljivih virov energije, so se pohvalili v današnjem sporočilu za javnost.

Skupna moč sončnih elektrarn Dravograd, OCV2, Zlatoličje, Formin, Gimnazija Velenje, Hubelj, Prapretno, pa tudi Brežice, kjer so 49-odstotni lastnik, dosega že skoraj 10 megavatov (MW), proizvedena električna energija pa zadostuje za oskrbo približno 1350 slovenskih gospodinjstev, so pojasnili.

"V skupini HSE sončni energiji pripisujemo velik pomen in potencial. Do leta 2030 želimo postaviti 800 MW novih fotovoltaičnih elektrarn, nadaljujemo pa tudi z izdelavo dokumentacije za izgradnjo plavajočih sončnih elektrarn," je ob tej priložnosti dejal generalni direktor HSE Tomaž Štokelj.

HSE si želi po njegovih besedah postati odgovoren nosilec zelenega prehoda Slovenije, projekti sončnih elektrarn pa igrajo pomembno vlogo pri doseganju tega cilja.