Turizem 26.5.2023 15:47

Z letom v Grčijo na brniškem letališču odprli glavno čartersko sezono

Brnik, 26. maja - Na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana so z današnjim prvim letošnjim čarterskim letom v Grčijo odprli glavno sezono organiziranih počitniških potovanj. Potniki bodo v letošnji poletni sezoni z brniškega letališča lahko poleteli na 39 destinacij v 20 državah, je ob odhodu letala dejala poslovodna direktorica Fraporta Slovenija Babett Stapel.

Brnik. Letališče Jožeta Pučnika, letalo. Foto: Tinkara Zupan/STA Arhiv STA

Brnik.
Letališče Jožeta Pučnika, letalo.
Foto: Tinkara Zupan/STA
Arhiv STA

Čarterski leti bodo letošnje poletje najpogosteje leteli v Grčijo, Španijo, Egipt in Turčijo. Slovenske turistične agencije Palma, Kompas, Relax, Intelekta in Oasis ter avstrijska DTA Touristik pa bodo organizirale potovanja tudi v Tunizijo, na Malto, Madeiro, Azore in Zelenortske otoke, v Porto, Palermo, Maroko, Lurd, Split, Tivat, Jordanijo, Manchester, Köln, Rotterdam, Rigo in Rovaniemi, so pojasnili pri upravljavcu ljubljanskega letališča družbi Fraport Slovenija.

"Gre za širok nabor sredozemskih destinacij in širše," je ob današnjem odhodu prvega čarterskega leta letala prevoznika Trade Air v Grčijo v izjavi za medije dejala Stapel.

Lete bo izvajalo osem čarterskih prevoznikov, poleg Trade Air še Aegean Airlines, Nouvelair, Freebird, Fly Egypt, Air Malta, Red Sea Airlines in Corendon.

V Fraportu Slovenija pričakujejo, da bodo na letališču na čarterskih letih oskrbeli več kot 150.000 potnikov. S tem bi brniško letališče po številu čarterskih potnikov letos doseglo raven iz leta 2019, kar je eno leto prej, kot so prvotno pričakovali, je pojasnila Stapel.

Po njenih besedah je povpraševanje po čarterskih letih letos preseglo pričakovanja. Optimistična je, da se bo v prihodnje rast v tem segmentu še povečala.

Med Slovenci sta sicer najbolj priljubljeni destinaciji Grčija in Turčija, so ocenili predstavniki turističnih agencij.

"Zagotovo je od letalskih destinacij Grčija na prvem mestu, z otoki, kot so Kreta, Rodos, Karpatos in številnimi drugimi," je pojasnil Matevž Hrovat iz agencije Kompas. Letošnji rezultati so primerljivi z rezultati iz leta 2019. "Verjamemo, da je to tudi rezultat dejstva, da ljudje nekaj časa niso mogli potovati in so toliko bolj željni potovati po svetu. Zagotovo pa je pred nami še ena rekordna sezona," je prepričan Hrovat.

V agenciji Relax Turizem so marca in aprila začeli s potovanji v Egipt in Turčijo, danes pa začenjajo še z Grčijo. Poleg Grčije in njenih številnih otokov so med Slovenci priljubljene tudi Turčija, Španija, Tunizija in Črna Gora. "To so te klasične destinacije v Sredozemlju, ki so letos res v porastu, beležimo pa tudi velik porast nekaterih drugih evropskih destinacij in tudi nekaterih bolj oddaljenih, kot so Oman in Združeni arabski emirati," je dejal direktor odnosov z javnostmi pri Relax Turizmu Jože Režonja.

Direktor agencije Palma Matej Knaus pričakuje dobro poletno sezono, v kateri bodo presegli številke iz leta 2019. Po priljubljenosti je med destinacijami Grčija številka ena. "Poleg tega so tukaj še Antalya v Turčiji, Šarm el Šejk in Hurgada v Egiptu, Tunizija, Španija z Barcelono, Črna Gora s Tivatom in kar precejšnje število posebnih destinacij, s katerim povezujemo Ljubljano v tem pred- in posezonskem času," je Knaus pojasnil za STA. Ob tem je poudaril, da s čarterskimi leti v Slovenijo pripeljejo tudi veliko število tujih turistov, s čimer podpirajo slovensko turistično gospodarstvo.

Do konca aprila so sicer na letališču sicer skupno zabeležili okoli 300.000 potnikov, kar je 50 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Za celotno leto pričakujejo 1,2 milijona potnikov, kar je 23 odstotkov več kot lani. Ko gre za celoletno število potnikov, pričakujejo, da bodo predkoronsko raven dosegli leta 2026.

Stapel je komentirala tudi morebitno vzpostavitev novega državnega letalskega prevoznika. Ta bi bila po njenem mnenju dobrodošla, če se bo z novo družbo povečala povezljivost Slovenije in bo upravljana na vzdržen način.