Turizem 19.5.2023 9:38

V Sevnici danes 13. Festival modre frankinje

Sevnica, 19. maja - Ob sevniškem gradu se popoldne začenja 13. Festival modre frankinje s pokušino modrih frankinj številnih vinarjev, z izbrano kulinariko, s tržnico lokalnih dobrot in zabavnim sporedom. Izbrane modre frankinje bo predstavila vrsta vinarjev iz Slovenije, nekaj bo tudi tujih. Pridelovalcem najboljših vzorcev tega vina bodo podelili priznanja.

Ljubljana. Modra frankinja, etiketa. Foto: Daniel Novakovič/STA

Ljubljana.
Modra frankinja, etiketa.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Na prizorišču festivala v parku ob sevniškem gradu ob ugodnem vremenu pričakujejo do 500 obiskovalcev, so prireditelji povedali za STA.

Letošnji festival modre frankinje bo po njihovih besedah ponudil še bogatejši in pestrejši spored, med 16. in 21. uro pa bo možno pokušati modre frankinje številnih vinarjev.

Za vse, ki bodo želeli izvedeti več o tej avtohtoni sorti in vinih, bodo pripravili delavnici na temo letos nagrajenih frankinj in o neizkoriščenosti slovenskih sort frankinja in refošk. Ob 18. uri bodo povabili na brezplačen ogled sevniškega gradu. Ob 20. uri bo festivalsko dogajanje popestril zabavno-glasbeni spored.

Za hrano bodo poskrbeli člani združenja mladih gostincev JRE Slovenija. Na stojnicah se bodo predstavili tudi ponudniki kolektivne blagovne znamke Sevnica Premium.

Festival pripravlja sevniški Javni zavod za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti. Za vstop bo treba poravnati vstopnino, ki bo ob obisku delavnic še nekoliko višja. Plačati bo treba tudi kavcijo za kozarec.

Na grad bo iz smeri Boštanja od železniške postaje in tudi iz starega dela mesta vozil brezplačen avtobus. Prireditelji zato gostom od drugje priporočajo prihod z vlakom ali ob lastnem prevozu parkiranje pod grajskim gričem, so še dodali.

Prireditelji festivala in območni vinarji bi sicer radi dosegli, da bi Posavje zaslovelo po modri frankinji, ki ima po njihovem mnenju vse možnosti postati svetovno znano vino. Hkrati bi radi to vinsko vrsto uveljavili kot turistični izdelek z vso ponudbo, povezano z njim.

Modra frankinja je sicer v Sloveniji razširjena v dveh vinorodnih deželah, v Podravju in Posavju, oz. v petih vinorodnih okoliših - štajerskem, prekmurskem, bizeljsko-sremiškem, dolenjskem in belokranjskem.

Iz te sorte pridelujejo visoko kakovostno vino, ki ga odlikuje velika vsebnost antioksidantov, še posebej resveratrola, ki znižuje splošno stopnjo holesterola in zvišuje blagodejno visoko lipoproteinsko gostoto, ki varuje srce. Zmerno uživanje modre frankinje naj bi preprečevalo tudi rakava obolenja.

Modra frankinja je tudi sestavni del dolenjskega cvička, metliške črnine in rdečega bizeljčana. Kot samostojno vino z izjemnim razvojnim potencialom je še v veliki meri neizkoriščena, še menijo v Posavju.