Podjetja 20.5.2023 8:38

V avtodom predelani kombiji s Koroške po celi Evropi

Slovenj Gradec, 20. maja - Koroško podjetje Robeta, specializirano za izdelavo avtodomov po meri, ki so predelani iz kombijev, lahko po lanski širitvi proizvodnje v Otiškem Vrhu zdaj letno izdela do 900 potovalnih vozil. Prodajajo jih po celotni Evropi, kjer imajo 72 prodajnih točk, lani so vstopili tudi na trga Južne Koreje in Japonske. Izziv ostaja britanski trg.

Ljubljana. Kombinirana vozila. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Kombinirana vozila.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Podjetje je sprva načrtovalo, da bo novo proizvodno halo letos zgradilo v novi poslovni coni v Pamečah pri Slovenj Gradcu in se letos tja tudi preselilo, a so zaradi dolgotrajnejšega sprejemanja občinskega prostorskega načrta že lani sklenili razširiti obstoječo proizvodnjo v Otiškem Vrhu.

Tam so odkupili sosednje zemljišče in postavili novo proizvodno halo v velikosti okoli 1500 kvadratih metrov. Prav tako so postavili še dva večja skladiščna prostora, kar vse skupaj trenutno omogoča proizvodnjo od 800 do 900 vozil letno. Vrednost naložbe brez opreme je znašala okoli dva milijona evrov, je za STA povedal eden od vodilnih v podjetju Robeta Primož Kotnik.

Trenutno ima podjetje naročenih prek 3000 vozil, kar pomeni, da zasedenost proizvodnje sega že v leti 2025 in 2026. Gre za dolgoročne pogodbe, ki so sklenjene s partnerji, je dodal Kotnik. Podjetje Robeta je po njegovih besedah lani ustvarilo slabih 23 milijonov evrov prometa in okoli dva milijona evrov dobička, EBITDA je znašal 3,6 milijona evrov.

Skladno z rastjo naročil, ki sledi povpraševanju na trgu, so povečali tudi število zaposlenih; lani jih je bilo 65, trenutno jih je sto. Ker je domači kader vse težje pridobiti, že razmišljajo o iskanju delavcev v tujini. Medtem Kotnik za proizvodno mejo ocenjuje, da je pri 1200 vozilih letno, pri čemer želijo ostati proizvajalci vozil premijskega razreda.

Kotnik pravi, da trenutno, ko gre za dobavo materialov, ni nobenih posebnosti, in da so se cene stabilizirale. Težavo predstavlja pridobivanje šasij kombijev. Te kupujejo pri skupini Stellantis, pa tudi pri Mercedes-Benzu.

Sicer pa ocenjuje, da je k rasti trga počitniških vozil deloma pripomogla tudi minula pandemija covida-19, ocenjuje pa tudi, da si ob današnjem hitrem tempu življenja ljudje želijo nekaj neodvisnosti, samote in bližino narave ter da zato tudi posegajo po tovrstnih počitniških vozilih.

Robeta v avtodome predelane kombije prodaja po celotni Evropi, kjer ima skupno 72 prodajnih točk. Lani so jih odprli tudi na trgih Južne Koreje in Japonske, velik izziv vidijo na britanskem trgu, kamor želijo prodreti v letu 2025. Trenutno so ustavili širitev na še več trgov, saj imajo z obstoječo prodajno mrežo zapolnjeno proizvodnjo, medtem izziv ostaja tudi Bližnji vzhod.

Robeta vsako leto za svoje zastopnike organizira letno srečanje na Kopah, ki je letos potekalo minuli teden do srede, od četrtka do nedelje pa na Kopah gostijo še lastnike njihovih vozil, ki so se odzvali vabilu.

Za v prihodnje želijo ohraniti blagovno znamko Robeta na visoki ravni, razvijati nove modele in ustvariti stabilno podjetje, prijazno do zaposlenih, je še povedal Kotnik.