Startupi 17.5.2023 11:48

Na Podimu za najboljši startup razglasili češki Hedepy

Maribor, 17. maja - Na tekmovanju Podim Pitching Competition v okviru mednarodne podjetniške konference Podim v Mariboru so v torek izmed 135 startupov iz 18 držav za najboljšega razglasili češki startup Hedepy. Gre za spletno platformo za hitro zagotavljanje terapevtske in psihološke pomoči.

Maribor, Maribox. Uradno odprtje mednarodne podjetniške konference Podim 2023. Organizator konference Urban Lapajne. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor, Maribox.
Uradno odprtje mednarodne podjetniške konference Podim 2023.
Organizator konference Urban Lapajne.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor, Maribox. Uradno odprtje mednarodne podjetniške konference Podim 2023. Organizator konference Urban Lapajne. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor, Maribox.
Uradno odprtje mednarodne podjetniške konference Podim 2023.
Organizator konference Urban Lapajne.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Kot so danes sporočili z ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport, tekmovanje predstavlja odlično priložnost za zagonska in hitro rastoča podjetja, saj jim pomaga do večje prepoznavnosti ter pritegne pozornost vlagateljev in drugih potencialnih poslovnih partnerjev.

"Mnogim zagonskim podjetjem je v preteklih letih prav sodelovanje na Podim Pitching Competition omogočilo hitrejšo pot do investicije in nova partnerstva," so navedli.

Žirija, ki so jo po navedbah ministrstva sestavljali mednarodni vlagatelji najelitnejših evropskih skladov tveganega kapitala in izkušeni podjetniki, je najprej izbrala pet finalistov. To so bili letos Qubinets in CircuitMess iz Hrvaške, Midnightdeal iz Avstrije ter Hedepy in Behavio s Češke.

Komisijo je najbolj prepričalo zagonsko podjetje Hedepy, ena najhitreje rastočih platform za dobro počutje oziroma duševno zdravje. Spletna platforma, ki deluje na 11 trgih, lahko v petih minutah zagotovi terapevtsko in psihološko pomoč kjerkoli v državi, v kateri deluje.

Kot je na konferenci poudaril minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han, projekt Podim Slovenijo pomembno umešča na evropski in tudi globalni podjetniški zemljevid. "V Sloveniji imamo dobro razvit inovacijski ekosistem za podporo novoustanovljenim zagonskim podjetjem, vseeno pa zaostajamo na področju investicij tveganega kapitala. Zato na ministrstvu v sodelovanju s Slovenskim podjetniškim skladom načrtujemo oblikovanje posebnega sklada in ukrepov za financiranje vseh faz razvoja inovativnih podjetij," je povedal.

Minuli teden so se v Münchnu dogovorili tudi za tesnejše sodelovanje in izmenjavo izkušenj z enim največjih in najbolj uspešnih središč za zagonska podjetja v Evropi Urban Colab, je dodal.

Na letošnji konferenci Podim sodeluje več kot 1100 tehnoloških navdušencev z vsega sveta. Glavni namen konference, ki jo je mariborski zavod Tovarna podjemov prvič organiziral leta 1980, je povezovati inovacije s poslovnimi priložnostmi, kapitalom in znanjem.