Startupi Podjetja 16.5.2023 11:48

Podim spet priložnost za mreženje vseh deležnikov startup ekosistema

Maribor, 16. maja - Na letošnji mednarodni podjetniški konferenci Podim, ki se je danes začela v Mariboru, sodeluje več kot 1100 tehnoloških navdušencev iz vsega sveta. Med vrhunci dogajanja bosta po napovedih organizatorjev razglasitev najboljšega startupa Podima in predstavitev rezultatov raziskave o investicijah v visokotehnološka podjetja v jadranski regiji.

Maribor, Maribox. Uradno odprtje mednarodne podjetniške konference Podim 2023. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor, Maribox.
Uradno odprtje mednarodne podjetniške konference Podim 2023.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor, Maribox. Uradno odprtje mednarodne podjetniške konference Podim 2023. Organizator konference Urban Lapajne. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor, Maribox.
Uradno odprtje mednarodne podjetniške konference Podim 2023.
Organizator konference Urban Lapajne.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor, Maribox. Uradno odprtje mednarodne podjetniške konference Podim 2023. Organizator konference Urban Lapajne. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor, Maribox.
Uradno odprtje mednarodne podjetniške konference Podim 2023.
Organizator konference Urban Lapajne.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Programski vodja Podima Urban Lapajne je pojasnil, da se bo na konferenci predstavilo več kot 200 startupov, več je tudi investitorjev in drugih sodelujočih na večdnevnem dogodku. "Udeležba dokazuje, da se je Podim učvrstil kot največji regijski tehnološki dogodek, ki povezuje vse ključne deležnike tega ekosistema. To je veliko priznanje ne le organizatorjem, ampak tudi ekosistemu, ki tako dokazuje, da ima rast in potencial," je povedal za STA.

Izmed 213 startupov, ki se bodo predstavili na Podimu, jih 65 prihaja iz Slovenije. Sledijo startupi iz Hrvaške (38), Avstrije (36), Srbije (24), Češke (11) in Italije (6). Svoje rešitve bodo predstavljali na razstavi tehnoloških projektov v avli centra Maribox, kjer poteka konferenca, imeli pa bodo tudi možnost navezovanja neposrednih stikov z investitorji. Že ob začetku konference je bilo rezerviranih več kot 1200 takšnih srečanj, kar je po besedah Lapajneta največje število doslej.

Danes zvečer bo potekal finale tekmovanja Podim Pitching Competition, na katerem se bo pomerilo pet najperspektivnejših startupov iz regije. Za vstop v finale se bodo potegovali CircuitMess, Midnightdeal, Behavio, Hedepy, Radical storage, Qubinets, NUTEK AT GmbH, Remea, Sensowork in eevie. Zmagovalca bo razglasil minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han, katerega ministrstvo je soorganizator dogodka.

Ekipa sklada tveganega kapitala Silicon Gardens Fund, ki so ga ustanovili uspešni slovenski tehnološki podjetniki, bo prvič javno predstavila rezultate njihove raziskave o stanju investicij v jadranski regiji. Njihov predstavnik Gregor Rebolj je povedal, da so tehnološka podjetja iz te regije v letih 2021 in 2022 prejela kar 3,45 milijarde evrov investicij, kar je 12-krat več kot pred petimi leti.

"Takšno poročilo je zelo pomembno, da pokažemo predvsem investitorjem iz Zahodne Evrope in ZDA, da ima regija močan potencial in da jo je dobro vzeti pod drobnogled. Po drugi strani to regiji prinese nov priliv kapitala, talenta in ji omogoča še hitrejšo rast," je povedal Lapajne.

Slovenski Silicon Gardens Fund bo na Podimu zagnal tudi svoj novi sklad v vrednosti 30 milijonov evrov. "Želimo pomagati novi generaciji ustanoviteljev podjetij, da ustvarijo še večje zgodbe, kot smo jih mi," je povedal soustanovitelj sklada Rebolj.

Med udeleženci na konferenci je John Hill, predstavnik ameriškega naložbenega podjetja Techstars, ki ima pospeševalnike v 14 državah. Globalna razpršenost je po njegovih besedah nujna, saj je "talent enakomerno porazdeljen po svetu, priložnosti pa niso". Njihovi podatki kažejo, da vodstvo Silicijeve doline na področju inovacij in vlaganja vanje upada in da bo v naslednjih letih več priložnosti tudi v drugih delih sveta.

Glavni namen konference Podim, ki jo je mariborski zavod Tovarna podjemov prvič organiziral leta 1980, je povezovati inovacije s poslovnimi priložnostmi, kapitalom in znanjem. Hkrati je priložnost za obetavne startupe, da se srečajo z investitorji, predstavniki korporacij in drugimi startupi in si zagotovijo sestanke za morebiten posel. V ospredju so zagonska podjetja v alpsko-jadranski regiji.