#družba 15.5.2023 20:33

Na DragonHacku 2023 zmagal projekt Smart Garden

Ljubljana, 15. maja - Na devetem DragonHacku, ki se je minuli konec tedna odvil na Fakulteti za elektrotehniko v Ljubljani, je sodelovalo preko 160 udeležencev, ki so tekmovali v 44 ekipah. Zmagala je ekipa Greengos s projektom Smart Garden, ki ponuja celovito rešitev za vrtnarjenje, so sporočili s fakultete.

Ljubljana, Fakulteta ze elektrotehniko UL. DragonHack 2023. Foto: Fakulteta ze elektrotehniko UL

Ljubljana, Fakulteta ze elektrotehniko UL.
DragonHack 2023.
Foto: Fakulteta ze elektrotehniko UL

Na dogodku so skupine treh ali štirih študentov skupaj ustvarjale in programirale zelo raznolike projekte. Nekateri so delali na spletnih aplikacijah, igrah, mobilnih aplikacijah, veliko je bilo interesa za tehnologije strojnega učenja.

Tekmovalci so pripravili raznolik nabor inovativnih projektov in aplikacij, ki uporabljajo različne tehnologije in aplikacijske programske vmesnike (API-je). Med njimi so chatbot, ki pomaga uporabnikom izbrati najboljšo lokacijo za potovanje, aplikacija za mešanje pijač, virtualni inštruktor/študijski prijatelj, platforma, ki povezuje potrošnike in kmete, platforma za odkrivanje podcastov, spletna aplikacija za posojanje knjig, IoT nadgradnja za smetnjake itd.

Žirijo sodnikov z različnimi ozadji in strokovnim znanjem v svetu tehnologije je najbolj prepričala ekipa Greengos s projektom Smart Garden, ki uporabnikom omogoča enostavno upravljanje, spremljanje in optimizacijo njihovih vrtov za trajnostno in učinkovito vrtnarjenje.

Smart Garden obsega robustno spletno in mobilno platformo, integrirano z več API-ji, ki ponuja celovito vrtnarsko rešitev. Spletna komponenta zagotavlja uporabniku prijazen vmesnik za upravljanje vrtov, medtem ko mobilna aplikacija omogoča dostop na poti in natančnejši vpogled v vrt. API-ji omogočajo brezhibno integracijo z zunanjimi sistemi, kar omogoča izmenjavo podatkov in izboljšanje funkcionalnosti. Ta celovit ekosistem omogoča uporabnikom, da brez truda spremljajo in optimizirajo svoje vrtove ter spodbujajo trajnostne in učinkovite vrtnarske prakse, so zapisali na fakulteti.

Kot je povedal član zmagovalne ekipe Rok Mokotar, so bili nad DragonHackom navdušeni. "Ekipno sodelovanje pri realiziranju idej, ki bi lahko spremenile svet na boljše, nas je motiviralo, da smo se maksimalno potrudili in se ob tem tudi zabavali," je dejal Mokotar.

DragonHack je član uradne lige študentskih hackathonov, MLH (Major League Hacking), ki združuje in povezuje hackathone po vsem svetu. Vsako leto podprejo več kot 300 dogodkov v več kot 90 državah, kjer se sreča preko 500.000 nadebudnih razvijalcev.