Podjetja Expo 2020 23.3.2023 15:18

V slovenskem paviljonu v Dubaju vzpostavili stičišče naprednih digitalnih tehnologij

Ljubljana, 23. marca - V slovenskem paviljonu v Dubai Expo City, kjer je od oktobra 2021 do konca marca lani potekala svetovna razstava Expo 2020, so vzpostavili regionalno stičišče naprednih digitalnih tehnologij za predstavitev in pozicioniranje slovenskih podjetij v regiji Bližnjega Vzhoda in Severne Afrike ter na azijskih trgih.

ZAE, Dubaj. Razstava Expo Dubaj 2020. Slovenski paviljon. Foto: Aleš Osvald/STA

ZAE, Dubaj.
Razstava Expo Dubaj 2020.
Slovenski paviljon.
Foto: Aleš Osvald/STA

Do odprtja je prišlo ob obisku slovenske delegacije v Dubaju, v okviru katerega so izvedli mednarodno konferenco na temo naprednih digitalnih tehnologij. V delegaciji, ki se je v Združenih arabskih emiratih mudila od nedelje do srede, je bilo 17 slovenskih podjetij.

Kot so sporočili iz ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport, je dogodek naletel tudi na dober odziv tujih podjetij, "kar obeta velik poslovni potencial za sodelovanje naših podjetij v regiji". Dogodka se je udeležil tudi Dubai World Trade Center, s katerim je predvideno tesnejše mednarodno sodelovanje na trgu Združenih arabskih emiratov, so dodali na ministrstvu.

Po zaključku svetovne razstave Expo 2020 je bila sicer to prva v seriji poslovnih aktivnosti slovenskega gospodarstva na tem trgu. "Paviljon Slovenije dobiva močno vsebinsko zasnovo, s katero bo celotnemu slovenskemu gospodarstvu omogočen boljši dostop in širjenje poslovanja na tem trgu," so zapisali v sporočilu za javnost.

Združeni arabski emirati so ena od vodilnih sil na področju digitalnih tehnologij, zato je po navedbah gospodarskega ministrstva še toliko bolj pomembno, da se slovenske inovativne in napredne rešitve ustrezno predstavijo na tem trgu.

S temi tehnologijami je mogoče tudi hitreje in bolj učinkovito doseči cilje zelenega prehoda in trajnostnega razvoja, kar je pomembno tudi v luči promocije in pozicioniranja Slovenije kot trajnostne in zelene države, ki se bo v tej luči predstavila tudi na prihajajoči globalni podnebni konferenci konec novembra 2023 v Dubaju, so dodali.

Obisk gospodarske delegacije so organizirali ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport, Javna agencija Spirit Slovenija in Gospodarska zbornica Slovenije.