Podjetja Startupi 9.3.2023 14:40

Pred zagonom portal za ideje s področij biotehnologije, farmacije in zdravstva

Ljubljana, 9. marca - Podjetje Labena je danes v Ljubljani predstavilo novo platformo za rast in povezovanje zagonskih podjetij in idej s skladi in investitorji tveganega kapitala na področjih medicine, biotehnologije ter prehrambene in farmacevtske industrije. Na voljo bo več kot 100 milijonov evrov, prijave bodo začeli sprejemati 14. marca.

Ljubljana. Izvršni direktor podjetja Labena Borut Čeh. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Izvršni direktor podjetja Labena Borut Čeh.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Namen platforme Labena Ventures je pripeljati idejo, projekt ali startup do investitorjev in zaključiti investicije v izdelane projekte, ki imajo potencial za globalno rast, so sporočili iz podjetja, ki se od ustanovitve leta 1993 ukvarja s tržnimi segmenti na področju farmacevtske, medicinske, prehrambene, petrokemijske industrije ter raziskovanja in razvoja v akademskih institucijah.

Kot ugotavljajo, je na svetu vedno več mladih, startupov, študentov in raziskovalcev ter univerz in inštitutov, ki pridejo do novih spoznanj, medtem ko njihove ideje končajo v predalu ali pa se zaključijo z znanstveno objavo. "Naša želja je, da ti projekti, ideje in iniciative ugledajo luč sveta in se v praksi realizirajo in uporabljajo, saj bi tako lahko pripomogli k hitrejšemu razvoju na področjih biotehnologije, farmacije in zdravstva," je povedal direktor podjetja Labena Borut Čeh.

S tem namenom so po njegovih besedah ustanovili platformo Labena Ventures. Ponudila bo prostor za testiranje idej, ki jih bodo lahko posamezniki, startupi ali univerze oz. inštitucije uresničili in komercializirali, je povedal Čeh. "Mi jim bomo pomagali, da se na to ustrezno pripravijo in s tem povečali njihove možnosti za pridobitev investicije," je dodal.

Z dostopom do investitorjev bo preko posebnih skladov na voljo več kot 100 milijonov evrov, napovedujejo v podjetju.

Gre za edini tovrstni pospeševalnik idej, ki pokriva več držav in deluje v več regijah, to je na Poljskem, Slovaškem, Češkem, Latviji, Litvi, Estoniji, Madžarski, Romuniji, Bolgariji, Albaniji ter državah nekdanje Jugoslavije.

Med prispelimi prijavami, ki jih bo mogoče začeti oddajati prihodnji torek, bo posebna komisija izbrala do 40 projektov. Sledila bodo izobraževanja, kjer bodo izbrane ekipe osvojile poslovne in predstavitvene veščine ter veščine strateškega pozicioniranja svoje ideje oz. projekta na trgu. "Imeli bomo tudi mentorski program, kjer jim bo omogočen dostop do več kot 80 potrjenih mentorjev z vsega sveta in različnih področij podjetništva, financ, biotehnologije itd.," je povedal vodja projekta in razvoja poslovanja Boštjan Čeh.