Turizem 7.3.2023 11:06

Novi lastnik hotela Kanin bo začel obnovo, v pripravi zakon o kaninskem smučišču

Bovec, 7. marca - Pod taktirko novega lastnika Ivana Fornazariča se bo letos predvidoma vendarle nadaljevala obnova največjega bovškega namestitvenega objekta, hotela Kanin. Odprtje hotela z 99 sobami in okoli 250 posteljami, centrom dobrega počutja in garažno hišo načrtujejo spomladi 2024. Na gospodarskem ministrstvu medtem nastaja predlog zakona o smučišču Kanin.

Bovec.
Hotel Kanin leta 2020.
Foto: STA

Letos mineva 10 let od zaprtja hotela, do katerega je prišlo zaradi zaprtja smučišča Kanin kot posledice nesreče na gondolski žičnici. Novi lastnik, Ivan Fornazarič iz Vogrskega, je hotel kupil od koprske družbe Alpe Adria Hoteli, katere ruski lastnik Sergej Vorožejkin ga je leta 2015 za 1,3 milijona evrov na dražbi kupil v stečaju družbe Hit Bovec.

Do leta 2019 so nato tedanji lastniki hotel prenavljali, načrtovali so objekt z nižjim številom sob, bazenom, wellnessom in kongresnimi dvoranami. V tem času jim je uspelo delno prenoviti notranjost in streho ter električne in strojne inštalacije. A nato se je prenova ustavila, pozneje je izbruhnila tudi pandemija covida-19.

Kakor je povedala sedanja direktorica Urška Radanovič, je stavba v notranjosti v tem trenutku popolnoma ogoljena, izjema so prostori centra dobrega počutja, ki pa ga bodo prav tako popolnoma prenovili. Načrtujejo ureditev 99 sob, od tega 22 dvosobnih apartmajev v velikosti od 31 do 40 kvadratnih metrov in šest trisobnih v velikosti od 46 do 60 kvadratnih metrov.

Obstoječe prostore za wellness bodo povečali na 1500 kvadratnih metrov površin, na voljo bodo savne in masažni center ter bazenski del, uredili pa bodo tudi zunanji naravni plavalni ribnik. Povečevali bodo tudi kongresni del hotela, ob vsem tem pa zgradili še podzemno garažo.

Vlogo za gradbeno dovoljenje so že vložili in v kratkem pričakujejo pozitivno razrešitev, pogovarjajo se že tudi s kandidati za izvedbo del, je povedala Radanovičeva.

Obenem so se z ostalimi bovškimi hotelirji povezali v interesno združenje, pri čemer jih najbolj skrbi prihodnost smučišča Kanin, ki se mu letos jeseni izteče uporabno dovoljenje za gondolsko žičnico, tudi sicer pa njegova trenutna podoba in ponudba nista v čast Bovcu in slovenskemu smučarskemu turizmu.

Prednostno se tako zavzemajo za projekt prenove smučišča, nadalje pa tudi celotnega turističnega razvoja Bovca, pri katerem želijo aktivno sodelovati in na ta način dvigniti kakovost in dodatno vrednost tamkajšnjega turizma.

Država je sicer obljubila, da bo kaninsko smučišče kot najvišje v državi obnavljala s sredstvi iz proračuna. Potem ko je Kanin lani izpadel na velikem razpisu za evropsko sofinancirano obnovo žičniške infrastrukture na slovenskih smučiščih, je po zagotovilih ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport zdaj v pripravi osnutek zakona o smučišču Kanin. V skladu z dogovorjeno časovnico na ministrstvu načrtujejo, da bo za sprejem na vladi besedilo predvidoma pripravljeno do poletja.