#družba 5.3.2023 8:01

Na festivalu malvazije letos več kot 150 vzorcev vin

Portorož, 5. marca - Društvo vinogradnikov slovenske Istre danes in v ponedeljek v portoroškem Hotelu Slovenija organizira 25. festival Malvazija, žlahtni okus Mediterana. Obiskovalci bodo lahko okušali več kot 150 vzorcev malvazij in spoznali 71 vinarjev iz slovenske Istre, Krasa, Vipavske doline, Brd, hrvaške Istre in Italije, napovedujejo organizatorji.

Portorož.
Vino, vinarji, kozarec, poskušanje vina, degustacija, somelier.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Ob današnjem slovesnem odprtju festivala bodo podelili priznanja vinarjem, ki so na ocenjevanju Sommelier Slovenije 2023 osvojili največ točk. V sredo sta namreč petčlanski ocenjevalni komisiji ocenili 110 prijavljenih vzorcev v šestih kategorijah: peneče, sveže, zrele, macerirane, s preostankom sladkorja in aromatizirane malvazije, so še zapisali v sporočilu za javnost.

"Četrt stoletja že vztrajamo pri promociji kraljice vin - malvazije in lahko smo ponosni na to, da naš festival nikoli v teh letih ni manjkal na koledarju vinskih navdušencev," je na torkovi novinarski konferenci v hramu Vinakoper poudarila predsednica Društva vinogradnikov slovenske Istre Ingrid Mahnič.

Vstopnina na letošnji festival, posvečen malvazijam znaša 20 evrov za en dan in 30 evrov za dva dni. Obiskovalci bodo prejeli festivalski kozarec, poleg degustacij pa se lahko udeležijo šestih strokovnih in kulinaričnih delavnic ter okrogle mize z naslovom Kako bolj učinkovito prodajati vina višjega cenovnega ranga v restavraciji.

Med drugim se bo na letošnjem festivalu s ponedeljkovo kulinarično delavnico obiskovalcem predstavil chef Restavracije COB z Michelinovo zvezdico Filip Matjaž.

V sklopu festivala organizatorji pripravljajo še spremljevalni niz večerij, imenovan Malvazija Tour. Prva večerja s 16 malvazijami je bila v petek v Restavraciji Brič, sledili pa bosta še večerji v restavraciji Marina Portorož in v koprski restavraciji Savor, so še zapisali.