Turizem 27.2.2023 9:58

Na dolenjsko-belokranjskem smučišču Gače si še želijo zim, kot je letošnja

Semič, 27. februarja - Na dolenjsko-belokranjskem smučišču Gače si v zadnji zimski sezoni obetajo rekorden obisk. Po pretoplem decembru in prvi polovici januarja so se sicer bali, da bodo zaradi visokih stroškov izdelave umetnega snega pridelali izgubo, a so jih nato v drugi polovici januarja rešile obilne snežne padavine, je povedal vodja smučišča Borut Koprivnik.

Črmošnjice. Smučišče Gače. Foto: Rasto Božič/STA Arhiv STA

Črmošnjice.
Smučišče Gače.
Foto: Rasto Božič/STA
Arhiv STA

Zaradi dobrih 50.000 evrov stroškov, ki so jih na začetku sezone imeli z izdelavo umetnega snega, ki pa ga je odjuga nato hitro pobrala, se bo sicer zimska sezona finančno izšla le kolikor toliko, po obisku pa bo ta rekordna, je za STA ocenil Koprivnik.

Smučišče bo zaradi zadnjih snežnih padavin lahko delovalo še do predvidoma srede marca, približno 30.000 smučarjev, kot naj bi jih Gače skupaj obiskalo letošnjo zimsko sezono, pa bo v zadnjih letih njegovega delovanja prineslo rekord. Zim, kot je ta, bi si tako še želeli, je dodal.

Po Koprivnikovih besedah bodo s februarskih izkupičkom pokrili decembrsko izgubo, januarja nastala približno metrska snežna odeja pa je žičničarjem na Gačah po letih pretoplih zim vnovič omogočila delovanje vsega smučišča.

Dobro so bili obiskani tudi med počitnicami. Takrat jih je dnevno obiskalo od 1200 do 2000 smučarjev, predvsem Dolenjcev in Belokranjcev. Smučarji so prihajali tudi iz Ljubljane in od drugod, tudi iz Zagreba.

Rekordnega obiska 40.000 smučarjev iz zgodnjih let tega smučišča, ko je to bilo še pod drugo upravo, sicer v zadnji sezoni ne bodo presegli, a je smučišče takrat polno delovalo skoraj tri mesece.

Sicer pa bodo na Gačah po snežnih padavinah zadnjega konca tedna, ko jim je vnovič nasulo do 40 centimetrov snega, obratovali vsaj do predvidoma 11. marca. Delovali bodo sicer ob zaprti progi, ki vodi z vrha smučišča, ob zaključku sezone pa na smučišču načrtujejo večjo zabavno prireditev.

Na Gačah tudi v torek pričakujejo mlade smučarje, ki jih bodo obiskali v okviru vseslovenske akcije Šolar na smuči - alpsko smučanje in deskanje na snegu. Akcijo pripravlja Smučarska zveza Slovenije, je še dejal Koprivnik.

Smučišče Gače je sicer po velikosti 11. v državi. Smučarjem je na voljo osem kilometrov smučarskih prog, pet vlečnic in sedežnica. Ob zadostni zasneženosti je na voljo tudi tekaška proga. Za obiskovalce zunaj zimske sezone imajo urejene kolesarske in štiri pohodniške poti. Dolge so od 17 do 55 kilometrov. Med drugim ponujajo tudi vodene ture, različna doživetja in električna kolesa.

Smučišče Gače pod 965 metrov visokim Pogorelcem, edino večje dolenjsko-belokranjsko smučišče, ki na 55 hektarjih obsega osem kilometrov smučarskih prog s 550 metrov višinske razlike, s trisedežnico in petimi vlečnicami, je bilo v svojih najboljših časih priljubljena točka belokranjskih, dolenjskih in posavskih smučarjev. Med tamkajšnjimi pogostimi gosti so bili tudi hrvaški smučarji. Zaradi dokaj nizke nadmorske višine med 700 in 965 metri pa ga kljub umetnemu zasneževanju pestijo tople zime.