Podjetja 25.1.2023 15:15

Priložnosti za slovenska podjetja tudi v državah Latinske Amerike in na Karibih

Ljubljana, 25. januarja - Med slovenskim gospodarstvom ter gospodarstvom držav Latinske Amerike in Karibov po mnenju finančnega ministra Klemna Boštjančiča obstajajo sinergije, ki jih je treba v čim večji možni meri izkoristiti. Priložnosti za sodelovanje so na današnjem seminarju predstavili predstavniki Medameriške razvojne banke (IDB).

Seminar o poslovnih priložnostih pri projektnem sodelovanju v državah Latinske Amerike in na Karibih je ministrstvo za finance danes v okviru mednarodne konference Dnevi Latinske Amerike in Karibov organiziralo v sodelovanju z ministrstvom za zunanje zadeve, javno agencijo Spirit ter IDB.

Predstavniki IDB so udeležencem predstavili priložnosti za sodelovanje pri javnih naročilih za projekte, sofinancirane s strani IDB, pri tem pa so se osredotočili na aktivnosti v posameznih sektorjih, kjer se kažejo sinergije med državami obeh regij, so sporočili z ministrstva za finance. Kot so dodali, gre predvsem za področja okolja, voda, digitalizacije, kibernetske varnosti in umetne inteligence ter obnovljivih virov energije in energetike.

"Želim si, da bi današnji dogodek spodbudil nova povezovanja in večjo prisotnost slovenskega gospodarstva v tej regiji," je v nagovoru udeležencev dejal Boštjančič.

Podjetjem, ki jih priložnosti v državah Latinske Amerike in na Karibih zanimajo bolj podrobno, so predstavniki IDB danes in v četrtek na voljo na bilateralnih srečanjih. Ta so namenjena še podrobnejši seznanitvi s posameznimi področji delovanja banke, tudi v ostalih sektorjih, ki niso bili predstavljeni v okviru današnjega seminarja, so še zapisali na ministrstvu.