Turizem 23.1.2023 11:20

Bled znova gosti svetovno prvenstvo v zimskem plavanju

Bled, 23. januarja - Bled ta teden znova gosti svetovno prvenstvo v zimskem plavanju. Tekmovanja se bo udeležilo okoli 1000 udeležencev iz 31 držav. Vodo v Blejskem jezeru bodo preskusili danes, program, ki obsega 17 različnih disciplin, pa se bo začel v torek in se bo zaključil v soboto.

Bled.
Blejsko jezero.
Foto: Tinkara Zupan/STA
Arhiv STA

To je že drugo svetovno prvenstvo v zimskem plavanju, ki ga Bled gosti v zadnjih treh letih. V začetku leta 2020 so namreč na Bledu uspeli izpeljati tekmovanje še tik pred izbruhom pandemije covida-19. Svetovno prvenstvo za leto 2022 pa je bilo najprej dodeljeno ruskemu Petrozavodsku, vendar mu je bilo zaradi kasnejših dogodkov odvzeto in ponovno dodeljeno Bledu.

Kot je povedala Urška Klinar iz šenčurskega podjetja Si Sport, ki tekmovanje organizira, so prvenstvo leta 2020 uspešno izpeljali. Zbralo se je več kot 1100 udeležencev in tej številki so se približali tudi letos. Prijavljenih je okoli 1000 udeležencev iz 31 držav iz vsega sveta. "Zimsko plavanje je prestopilo meje držav s hladnejšim podnebjem in že postalo svetoven šport," je izpostavila Klinar.

Največ udeležencev prvenstva prihaja s Finske, Velike Britanije, Nemčije in Danske. Prihajajo pa tudi iz Argentine, Mongolije in Maroka. Registriranih je 10 slovenskih tekmovalcev, med njimi tudi nekdanji olimpijec Luka Turk. Najstarejši udeleženec tekmovanja bo kmalu dopolnil 88, najstarejša udeleženka pa 79 let.

Osnovni skok v jezero in 25 ter 50 metrov prostega plavanja brez merjenja časa so primerni za vse pogumne. Ljubitelji zimskega plavanja se bodo lahko povezali tudi v štafete ali ekipni plavalni nastop. Skupaj bo v petih dneh na sporedu 17 disciplin, od tega 12 tekmovalnih. To so 25 metrov prosto, prsno in delfin, prosto in prsno na 50, 100 in 200 metrov ter prosto na 450 metrov.

Za najbolje pripravljene bo na voljo tudi disciplina daljinskega plavanja na en kilometer, ki je posebnost Bleda in je po njem tudi poimenovana The Bled Swim. Tekmovanje se bo začelo v torek s prav to, najdaljšo disciplino, ki se bo odvijala izven 25-metrskega bazena v Mali Zaki, kjer bodo potekale ostale discipline.

Med pomembnimi faktorji pri organizaciji tekmovanja je tudi vreme, je izpostavila Klinar, ki je vesela, da se je shladilo in da je na prizorišču snežna kulisa. Leta 2020 so namreč imeli nekaj težav s pretoplim vremenom. Za tekmovalce, ki se potegujejo za rekorde in dobre rezultate, je namreč pomembna temperatura vode, ki naj bi se gibala med tremi in petimi stopinjami Celzija.

Trenutno je voda v Blejskem jezeru na zgornji meji. Pred leti, ko je Bled že organiziral tudi tekme za svetovni pokal v zimskem plavanju, pa se je že dogajalo, da so morali iz zaledenelega Blejskega jezera izrezati del ledu za plavanje.

Tekmovalci bodo skladno s predpisi plavali samo s plavalnimi očali, kopalkami in plavalno kapo iz lateksa ali silikona, uporaba neoprena pa ni dovoljena. Po plavanju v mrzli vodi se bodo ogreli v savnah in jacuzziju ter s toplim čajem.

Organizacijo 13. svetovnega prvenstva v zimskem plavanju na Bledu podpira Slovenska turistična organizacija. Tekmovanja pa so veseli tudi v Turizmu Bled, kjer so prepričani, da je Bled eno najlepših prizorišč tekmovanj v koledarju mednarodne zveze za zimsko plavanje.

Kot je izpostavila v. d. direktorice Turizma Bled Romana Purkart, je za Bled izjemno pomembno, da tekmovanje traja teden dni in da tekmovalci s seboj pripeljejo tudi družine in prijatelje. Poleg tega so to gostje, ki jih zanimajo lokalna kulinarika in druge posebnosti kraja. Zato bodo v Malo Zako preselili tudi nekaj hišic z lokalno ponudbo, ki so bile pred tem postavljene na jezerski promenadi.

Športna tekmovanja pomembno prispevajo k dobri turistični zasedenosti Bleda to zimo. Dober obisk se je začel decembra z Zimsko pravljico, nadaljeval s tekmovanji v biatlonu na Pokljuki, po prvenstvu v zimskem plavanju bodo sledile zimske šolske počitnice, nato pa že nordijsko svetovno prvenstvo v Planici.