Podjetja 13.1.2023 9:41

V Zasavju zaživel center za pravični prehod

Zagorje ob Savi, 13. januarja - Zaživel je Center za pravični prehod Zasavja, ki ga je vzpostavila Regionalna razvojna agencija Zasavje in bo deloval v obdobju izvajanja mehanizma za pravični prehod te nekdanje premogovne regije do 2030. Kot je povedal vodja centra Martin Šikovc, bo center glavna podporno-informacijska točka za ukrepe za prestrukturiranje zasavskega gospodarstva.

Hrastnik. Rudnik Trbovlje-Hrastnik (RTH). Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Hrastnik.
Rudnik Trbovlje-Hrastnik (RTH).
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Ekipa strokovnih sodelavcev na novoustanovljenem centru, ki bo deloval na sedežu omenjene agencije na Kolodvorski cesti v Zagorju ob Savi kot njen nov oddelek, bo povezovala partnerje, zagotavljala podporo pri pripravi projektov, spremljala njihovo izvajanje in upravljanje ter opravljala študije in analize, ki bodo podpirale učinkovito in pravočasno izvajanje strategije pravičnega prehoda, je dejal Šikovc. Kot so sporočili iz razvojne agencije, se nadejajo še dodatnih evropskih sredstev za tehnično podporo skladu.

EU si je zadala cilj, da bo v skladu s pariškim podnebnim sporazumom vzpostavila podnebno nevtralno gospodarstvo, ki zajema tudi opustitev uporabe premoga za pridobivanje energije. V ta namen je unija ustanovila mehanizem za pravični prehod, katerega namen je ublažiti socialne in gospodarske posledice prehoda premogovnih regij na druge gospodarske dejavnosti in podnebno nevtralno gospodarstvo.

Del mehanizma je sklad za pravični prehod, v okviru katerega bodo tudi zasavski regiji na voljo sredstva za sofinanciranje javnih in zasebnih projektov za uresničevanje ciljev pravičnega prehoda. Zasavju iz sklada pripada 74,5 milijona evrov.

Šikovc poziva vse zainteresirane, da se povežejo s centrom za pravični prehod in svoje projektne ideje predstavijo sodelavcem centra, ki trenutno zaposluje tri delavce. "Potencialnim investitorjem bomo nudili podporo pri oblikovanju projektnih idej in pripravi vlog ter investicijske dokumentacije za predvidene razpise," je dejal.

Po njegovi oceni sta konec decembra potrjeni program evropske kohezijske politike za obdobje 2021-2027 in hkrati z njim tudi območni načrt za pravični prehod Zasavja dober obet, da se bodo zelo kmalu pripravili prvi razpisi in da se bo s tem lahko začelo črpanje sredstev.