Podjetja 6.1.2023 16:53

Ljubljanski Elaphe v partnerstvo z Mclarnom

Ljubljana, 6. januarja - Slovensko podjetje Elaphe, specializirano za razvoj v avtomobilska kolesa vgrajenih elektromotorjev, je sklenilo partnerstvo z britanskim podjetjem Mclaren Applied, enim od razvojnih podjetij krovne družbe Mclaren. S slavnim avtomobilskim proizvajalcem so napovedali skupni razvoj pogonov za električne avtomobile, poročajo tuji mediji.

Ljubljana.
Logotip podjetja Elaphe.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Elaphe bo po navedbah medijev v skupni projekt prispeval pogon prek kolesnih elektromotorjev, Mclaren pa invertersko tehnologijo za spreminjanje električnega toka. Rezultat naj bi bilo vozilo, učinkovito tako z vidika porabe energije kot zagotavljanja čim več navora.

Med ključnimi prednostmi pogonskega sistema, vgrajenega v kolesa, sta namreč nižje težišče in bolj učinkovita razporeditev teže, kar vozilu omogoča znatno večje pospeške ob izboljšani energetski učinkovitosti.

Mclaren sodi med ikone svetovnega avtomobilizma. Družba je zaslovela s proizvodnjo superšportnih avtomobilov, njihovi motorji pa vgrajujejo tudi v dirkalnike formule ena.

Elaphove motorje že uporabljajo nekateri manjši proizvajalci, kot so Aptera Motors, Lightyear in Lordstown.

Elaphe je sicer leta 2020 ustvaril 5,11 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje, čisti dobiček je dosegel nekaj nad 743.000 evrov, je razvidno iz zadnjega razpoložljivega letnega poročila podjetja, objavljenega na Ajpesu. Ob koncu leta je imela družba 75 zaposlenih. V zadnjem letu so po poročanju Financ povečali število sodelavcev, načrtujejo pa tudi nove zaposlitve.