Turizem 20.12.2022 11:14

Slovenska zdravilišča se med božično-novoletnimi prazniki nadejajo dobrega obiska

piše Lili Pušnik

Celje, 20. decembra - Slovenska zdravilišča med božično-novoletnimi prazniki pričakujejo dober obisk, ki naj bi presegel rezultate preteklih letih. Večina jih ocenjuje, da je bilo letošnje leto polno izzivov, ki pa so jih uspešno naslovili, zato računajo na izpolnitev zastavljenih načrtov poslovanja, so STA povedali v Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč.

Topolšica. Zdravilišče Topolšica. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Topolšica.
Zdravilišče Topolšica.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Družba Terme Čatež gostom ponuja nastanitve v svojih hotelih in mobilnih hiškah v Termah Village v Čatežu ob Savi ter v Hotelu Aquapark Žusterna v Kopru. V vseh svojih hotelih so poskrbeli za praznično animacijo in raznovrstne programe ter slovesne novoletne večerje z glasbenimi skupinami, gostje Term Village pa bodo imeli možnost silvestrske večerje v hotelu Toplice.

V prazničnih terminih pričakujejo slovenske in tuje goste, pri čemer med tujimi izstopajo povpraševanja Italijanov, Srbov, Avstrijcev in Hrvatov. Turisti se zaenkrat zanimajo za kratkoročni oddih, termini povpraševanj pa segajo vse do konca prvega tedna januarja, ko se zaključujejo tudi prazniki v nekaterih bližnjih evropskih državah, so še navedli v Termah Čatež.

Terme Dobrna v času božičnih in novoletnih praznikov beležijo zasedenost nastanitvenih kapacitet, primerljivo lanski. Trenutno zaznavajo zelo povečano povpraševanje po silvestrovanju tako s strani domačih kot tujih gostov.

"V Termah Dobrna smo si cilje za leto 2022 postavili optimistično in v skladu z vsemi razmerami na trgu, ki se jih je dalo predvideti. Po letu 2021 je bilo tudi leto 2022 polno izzivov, ki smo jih več kot dobro izpeljali in poslovno leto kaže na dosego plansko zastavljenih ciljev," so navedli.

Tudi v celotni skupini Sava Hotels & Resorts - na Obali, Bledu ter v Termah Ptuj, Moravskih Toplicah in Zdravilišču Radenci - do konca leta pričakujejo dobro zasedenost. Termini za božič in novo leto so se v njihovih hotelih začeli intenzivno polniti s koncem oktobra, silvestrski termin pa je že skoraj zapolnjen.

Prevladujejo domači gostje, med tujimi gosti pa gostje iz okoliških držav, ki se pripeljejo z avtomobilom, torej iz Avstrije, Nemčije, Hrvaške, Srbije, Italije, Švice in Madžarske. Na Bledu gostijo tudi goste iz Velike Britanije.

V skupini Sava Hotels & Resorts so z zasedenostjo kapacitet letos zadovoljni, primerljiva je predkoronskemu letu 2019.

Realizacija števila nočitev na ravni primerljivega obdobja leta 2019 se ta mesec kaže tudi v Termah Zreče, kjer pa še vedno nekoliko zaostajajo za realizacijo v enakem obdobju leta 2021. V času božično-novoletnih praznikov so Terme Zreče trenutno zasedene okoli 80-odstotno.

"V desetih mesecih leta so Terme Zreče ustvarile 10,9 odstotka več prihodkov od prodaje kot v primerljivem obdobju leta 2019. Gostili smo 43.309 gostov in zabeležili 161.561 nočitev. V obdobju od januarja do oktobra so slovenski gostje ustvarili 70 odstotkov vseh nočitev. Največ tujih gostov pa je bilo s Hrvaške, Madžarske, Nemčije, Italije in Beneluksa," so nanizali v Termah Zreče.

V Termah Portorož je medtem letošnja zasedenost med prazniki nekoliko slabša kot v letu pred izbruhom covida-19. S številom rezervacij se sicer približujejo stanju pred epidemijo, a niso še povsem na številkah iz leta 2019. V primerjavi z lani je sicer stanje rezervacij boljše. Letos pri njih prevladujejo rezervacije s strani italijanskih gostov, veliko je tudi rezervacij Avstrijcev in domačih gostov.

V času božično-novoletnih praznikov pa so praktično že polno zasedeni v Termah Olimia. Tudi tistih nekaj sob ali apartmajev, ki so še na voljo, se bo po njihovih pričakovanjih zapolnilo v naslednjih dneh. Če je med božičnimi prazniki med gosti nekaj več domačih gostov, pa sta v času prek novega leta in na silvestrovo več kot dve tretjini gostov tujcev. Pri tem jih je največ iz Italije.

S poslovanjem, ki se nakazuje, so zelo zadovoljni, saj bodo za slabih 20 odstotkov uspeli preseči prihodke iz poslovanja iz rekordnega leta 2019. Komercialnih nočitev bo več za dobrih devet odstotkov. V povprečju so uspeli doseči tudi precej višje prodajne cene.

Kljub precej višjim prihodkom pa so bili letos priča precejšnjemu porastu stroškov, in sicer z naslova energentov, materiala in dela, tako da ocenjujejo, da bo sam poslovni izid nekoliko nižji, kot je bil leta 2019.

V Thermani Laško med božično-novoletnimi prazniki pričakujejo od 85- do 90-odstotno povprečno zasedenost kapacitet. Polno zasedeni so za božič in med tednom, za silvestrovo pa še imajo prostih nekaj sob.

Pričakujejo okoli 35 odstotkov italijanskih in enak delež domačih gostov, 15 odstotkov Avstrijcev in prav toliko tudi ostalih tujih gostov. Ob tem se nadejajo, da bodo v prazničnem času njihovi bazeni, savne in wellness centri privabili veliko enodnevnih gostov iz Slovenije. Leto naj bi zaključili z dobičkom in 26 milijoni evrov prihodkov.