Podjetja 9.12.2022 13:50

Za usmerjanje investicij na področju solarne energije bo skrbelo Evropsko združenje solarne industrije

Bruselj, 9. decembra - Pod okriljem EU je zaživelo novo Evropsko združenje solarne fotonapetostne industrije (European Solar PV Industry Alliance), zastavljeno kot stičišče za usmerjanje investicij v proizvodnjo sončne energije. Kot so sporočili iz združenja, je zdaj nujen naslednji korak vzpostavitev namenskega solarnega finančnega sklada.

Anhovo. Sončne celice. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Anhovo.
Sončne celice.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Kot so sporočili iz združenja, je treba v EU zagotoviti dovolj solarnih panelov in komponent, potrebnih za uresničitev načrtov EU glede energetske varnosti.

Spodbujali bodo tudi naložbe v izgradnjo velikih obratov s proizvodno zmogljivostjo 30 gigavatov energije do leta 2025, kar je šestkrat več od trenutne povprečne zmogljivosti tovrstnih objektov, ki je pri 4,5 gigavata.

Z načrtovanimi zmogljivostmi proizvodnje elektrike bi lahko z elektriko napajali devet milijonov domov, obenem pa ustvarili več kot 100.000 delovnih mest v proizvodnji in milijon delovnih mest pri nameščanju in vzdrževanju sončnih kolektorjev.

Novo evropsko združenje prihaja v kritičnem času. Pri soočanju z energetsko in podnebno krizo se svetovna konkurenca pri gradnji sončnih kolektorjev hitro zaostruje. Da bi zagotovili Evropi mesto v tem procesu in uspeh novega združenja, industrija potrebuje namensko financiranje za gradnjo in delovanje tovarn, so poudarili v združenju.

"Združenje EU Solar PV Industry je pomembno priznanje pomembnosti gradnje solarnih panelov v Evropi. S tem lahko finančna sredstva dosežejo prave projekte, a bomo na kolenih, če ne bo vzpostavljen namenski solarni sklad, ki bi ga združenje lahko uporabljalo," je ob tem opozoril direktor združenje Dries Acke.

Po podatkih Mednarodne agencije za energijo (IEA) naj bi se svetovna solarna zmogljivost do konca leta 2022 potrojila in prehitela premog ter postala največji vir proizvodnje električne energije na svetu. Kot so poudarili pri IEA, zaradi energetske in podnebne krize povpraševanje po sončnih kolektorjih in solarnih komponentah še nikoli ni bilo večje.