Slovenija 29.11.2022 14:53

Največja sončna elektrarna v Sloveniji presega proizvodne načrte

Ljubljana/Hrastnik, 29. novembra - Sončna elektrarna Prapretno, trenutno največja tovrstna elektrarna v državi, od začetka obratovanja deluje zanesljivo in dosega večjo proizvodnjo od predvidene: v nekaj več kot sedmih mesecih je proizvedla 2951 MWh električne energije, kar je 11,7 odstotka več od načrtovane, so danes sporočili iz HSE.

Hrastnik.
Sončna elektrarna Prapretno.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Doslej proizvedena električna energija bi zadoščala za letno oskrbo več kot 800 gospodinjstev, vsa v letu 2022 proizvedena električna energija iz sončnih elektrarn v skupini Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) pa bi lahko oskrbovala 1500 gospodinjstev, so ob obisku predstavnikov ministrstev za okolje in prostor ter za infrastrukturo sporočili iz HSE, v katerega skupno sodi ta elektrarna, ki je s tremi megavati (MW) moči trenutno največja sončna elektrarna v Sloveniji.

Kot pravijo, rezultati izkazujejo dobro zasnovo in pravilno izbrano opremo ter ustrezno gradnjo. "Kot takšna je elektrarna, ki stoji na degradiranem območju bivšega odlagališča elektrofiltrskega pepela in žlindre Termoelektrarne Trbovlje, pomemben del razvojnih načrtov skupine HSE na področju t. i. zelenega prehoda," je poudaril vodja projekta SE Prapretno Nenad Trkulja.

Dodal je, da bodo njeno moč v drugi fazi povečali do skupnih približno 10 MW. Skupna nameščena moč vseh sončnih elektrarn v skupini HSE bo takrat predvidoma znašala že več kot 30 MW.

Skupina HSE je največji proizvajalec elektrike iz obnovljivih virov v Sloveniji, letno proizvede več kot dve tretjini vse slovenske električne energije iz obnovljivih virov. Tovrstna proizvodnja predstavlja približno polovico celotnega proizvodnega portfelja skupine HSE. V porečjih Save, Drave in Soče ima 17 hidroelektrarn, 28 malih hidroelektrarn in eno črpalno hidroelektrarno, poleg tega še sedem sončnih elektrarn.