Podjetja 30.11.2022 5:00

Na dogodku AmCham Slovenija o trajnosti kot edini možni strategiji

Ljubljana, 30. novembra - Potem ko se je pred dnevi v Egiptu končala 27. podnebna konferenca Združenih narodov (COP27), v ameriški gospodarski zbornici AmCham Slovenija ocenjujejo, da je čas za prehod od zavez in ambicij k akciji. V tej luči danes organizirajo AmCham Fokus na temo pomena trajnosti in sodelovanja.

Ljubljana.
AmCham Slovenia.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Amcham je dogodek naslovil s pomenljivim sporočilom: "Trajnost, edina možna strategija. Kaj lahko dosežemo, če sodelujemo kot ekipa, gospodarstvo, banke in oblikovalci zakonodaje."

Kot so pojasnili v zbornici, bo tako v središču soodvisnost med različnimi deležniki za zeleni prehod. O tem bodo razpravljali z generalno direktorico Microsofta Slovenija Barbaro Domicelj, koordinatorko trajnostnega razvoja pri skupini NLB Alenko Recelj Mercina, vodjo digitalnega marketinga in blagovnih znamk pri Knauf Insulation Juretom Šumijem ter državnim sekretarjem na okoljskem ministrstvu Urošem Vajglom.

Države udeleženke COP27 so novembra sprejele skupni zaključni dokument, v katerem med drugim poudarjajo potrebo po zmanjšanju izpustov za omejitev segrevanja na 1,5 stopinje ter pozivajo k postopni opustitvi rabe premoga. Niso pa potrdile dodatnih zavez za zmanjšanje izpustov ali opustitev rabe fosilnih goriv.

Izkupiček je naletel na mešane odzive. Medtem ko so ga revnejše države pozdravile, je bilo med razvitimi državami čutiti razočaranje. Iz vrst slovenske stroke pa je bilo slišati, da je bil "tak kilav izplen kar pričakovan".