25.11.2022 12:36

Lenarčič v okviru mladinskega dialoga mlade pozval k aktivnemu državljanstvu

Ljubljana, 25. novembra - V sklopu evropskega leta mladih je v četrtek v Hiši EU potekal mladinski dialog z evropskim komisarjem za krizno upravljanje Janezom Lenarčičem. Ta je mlade spodbudil k vključevanju v prostovoljske dejavnosti doma in v tujini ter jih pozval, naj bodo politično aktivni, se udeležujejo volitev in branijo evropske vrednote, so navedli v Mreži MaMa.

Belgija, Bruselj. Evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič. Foto: Thierry Monasse/STA Arhiv STA

Belgija, Bruselj.
Evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič.
Foto: Thierry Monasse/STA
Arhiv STA

V Hiši Evropske unije se je zbralo 150 aktivnih mladih, še 50 pa jih je dialog spremljalo prek spletne aplikacije. V letošnjem evropskem letu mladih so tako mladi iz vse Slovenije dobili priložnost, da njihov glas slišijo tudi v najvišjih institucijah EU, so danes sporočili iz Mreže MaMa.

Mladi so se z Lenarčičem pogovarjali predvsem o zelenem prehodu, trenutnih krizah v Evropi, med katere spada tudi vojna v Ukrajini, vlogi mladih pri prepričevanju kriz, solidarnosti in prihodnosti Evrope.

"Zelo je pomembno, da mladi niste tiho. Da zagovarjate in ščitite temeljne vrednote Evropske unije, saj te drugače same po sebi ne bodo obstale. Trdnost Evropske unije je namreč odvisna od njenih vrednot," so v sporočilu za javnost povzeli njegove besede.

Z mladinskim dialogom z evropskim komisarjem so po navedbah Mreže MaMa ustvarili prostor in priložnost za aktivno, kontinuirano in učinkovito povezovanje mladih z EU, kar je tudi eden izmed ciljev evropskega leta mladih.

Mlade je nagovorila tudi Tina Kosi iz urada za mladino, ki je nacionalni koordinator evropskega leta mladih v Sloveniji. Po njenem mnenju so naredili pomemben korak k temu, da se bo politika, ki je povezana z mladimi, razvijala v odprtem in sodelujočem okolju. Poudarila je, da so mladi svoja priporočila in predloge jasno izrazili, med drugim tudi, da jim je treba dati več možnosti ter podpreti sedanje programe za sodelovanje in zastopanje v demokratičnih procesih odločanja.

Pred dialogom so udeleženci z retrospektivo aktivnosti, izvedenih v letošnjem letu, začutili utrip evropskega leta mladih v Sloveniji. Laura Vavh in Maša Pušnik iz mladinskih centrov Dravograd in Sežane sta predstavili pobude s področja trajnosti in zelenega prehoda. Mladi pobudnici sta iniciative v svojem lokalnem okolju implementirali s podporo mladinskih centrov, Mreže MaMa in Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji, ki sta četrtkov dogodek tudi organizirala.