Turizem 25.11.2022 10:23

Po Podkorenu bo drevi divjalo 500 parkeljnov iz treh dežel

Kranjska Gora, 25. novembra - Turizem Kranjska Gora po dvoletnem premoru letos znova organizira tradicionalni Ognjeni spektakel. Drevi po 18. uri bodo po Podkorenu znova divjali in strašili parkeljni treh dežel. Tokrat bo nastopilo več kot 30 skupin oziroma kar 500 peklenščkov iz Avstrije, Italije in Slovenije.

Ljubljana, Miklavžev sprevod v Ljubljani. Foto: Nebojša Tejić/STA

Ljubljana,
Miklavžev sprevod v Ljubljani.
Foto: Nebojša Tejić/STA

"Letos še posebej nestrpno vsi čakamo prižig prazničnih luči, darove, ki jih s seboj prinašajo trije dobri možje, prešerno vzdušje, ki bo ponovno zavelo po ulicah vaških jeder," so sporočili iz Turizma Kranjska Gora. Praznični december v Zgornjesavski dolini se po dvoletnem premoru zaradi epidemije znova začenja v zadnjih novembrskih dneh z zborom parkeljnov, nadaljeval pa se bo v soboto s prižigom prazničnih luči v Alpski vasici.

Prihod parkeljnov treh dežel oziroma Ognjeni spektakel, ki je posvečen ohranjanju kulturne dediščine, je vse bolj priljubljena prireditev. Bogato in zanimivo tradicijo so organizatorji nadgradili v dogodek, ki prerašča v pravi mednarodni festival parkeljnov.

Parkeljni v strašljivih opravah divjajo po vasi, tulijo in rožljajo z verigami. S svojim rogoviljenjem iz mladih in tudi malo manj mladih gledalcev izvabijo marsikateri krik. Za varnost pa je poskrbljeno, saj organizatorji z ograjami zagotovijo, da se parkeljni ne mešajo med obiskovalce, da ne bi zaradi rogov, ki jih nosijo, prišlo do kakšne nesreče.

Dogodek ni le paša za oči, temveč je posvečen tudi ohranjanju dediščine in tradicije izdelave mask. Za to na območju tromeje zgornje Gorenjske, Furlanije in avstrijske Koroške skrbijo različna kulturna društva, ki se skozi vse leto pripravljajo na srečanje ob začetku zime, saj je izdelava mask zelo zahtevna.

Tradicija parkeljnov sega v daljno preteklost, še v predkrščanske čase, ko so ljudje verjeli, da se pozimi na ta svet vračajo umrle duše. Že dolgo so ta strašljiva črna bitja spremljevalci svetega Miklavža, ki v skladu s krščanskimi vrednotami obdaruje pridne otroke, medtem ko parkeljni strašijo poredne.