Startupi 28.10.2022 18:01

V slovenskem paviljonu v Dubaju prostor za zagonska podjetja

Ljubljana, 28. oktobra - Slovenski paviljon za Expo 2020, ki bo ostal v Dubaju, bo namenjen delovnem prostoru zagonskih podjetij, ki se želijo uveljaviti in širiti na mednarodni trg ter iščejo potencialne investitorje. Slovenski podjetniški sklad tam snuje program za startup pospeševalnik Dubaj, s tem pa se paviljonu dodaja poslovne vsebine.

Združeni Arabski Emirati, Dubaj. Slovenski paviljon na svetovni razstavi Dubai Expo. Foto: Aleš Osvald/STA Arhiv STA

Združeni Arabski Emirati, Dubaj.
Slovenski paviljon na svetovni razstavi Dubai Expo.
Foto: Aleš Osvald/STA
Arhiv STA

Vlada je na današnji dopisni seji odločila, da bo paviljon, ki je bil zgrajen in opremljen za potrebe šestmesečne razstave Expo, prilagodila za dolgoročno uporabo. V njegovih prostorih se med drugim načrtuje startup pospeševalnik za slovenska zagonska podjetja. V njem bodo vzpostavili tudi regionalno stičišče naprednih digitalnih tehnologij za Srednji in Daljni vzhod ter Afriko, so po seji sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.

Kot so zapisali na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, so slovenski paviljon namenjen delovnem prostoru startup podjetij, program za startup pospeševalnik Dubaj pa jih bo povezal s predstavniki startup okolja v Dubaju, kot na primer Expo City, In5 Tech Innovation center in podobnimi. Preko njihovih mrež bi namreč slovenska podjetja lahko prišla do ustreznih ekspertov, mentorjev, potencialnih investitorjev ter podjetij za povezovanje in sodelovanje.

"Podjetja bodo na slovenskem paviljonu med drugim imela na voljo poslovne prostore, podporo zaposlenih na paviljonu pri delovanju v okviru Expo City ter podporo pri navezovanju stikov z drugimi podjetji in inštitucijami, ki delujejo v okviru Expo City ter v regiji. Podjetja bodo za uporabo prostorov plačevala simbolno uporabnino, saj bo cilj pritegniti kar se da veliko podjetij k sodelovanju," so zapisali.

Na lokaciji, kjer je med oktobrom 2021 in aprilom potekala svetovna razstava Expo 2020, bo nastal District 2020 Dubaj ali Expo City Dubaj. Ta se bo razvil v pametno skupnost, osredotočeno na visoko kakovost življenja in ekosistem inovacij. Povezoval bo ljudi in prostore v pametnem in trajnostnem mestnem okolju, zasnovanem za spodbujanje ustvarjalnosti, sodelovanja in inovacij.

Organizator Expo Citya napoveduje, da bo prizorišče dolgoročno postalo ena glavnih prireditvenih točk v Združenih arabskih emiratih, kjer se bodo organizirale največje in najpomembnejše konference ter drugi dogodki. Expo City so izbrali kot lokacijo, na kateri bo prihodnje leto potekal mednarodni podnebni vrh COP28.