25.10.2022 17:13

Škocjanske jame na seznamu prvih 100 točk geološke dediščine

Ljubljana, 25. oktobra - Mednarodna zveza geoloških znanosti (IUGS) bo v okviru praznovanja 60. obletnice v Španiji predstavila 100 geoloških območij z vsega sveta, ki so velikega mednarodnega pomena. Med izbranih 100 območij geološke dediščine so uvrstili tudi Škocjanske jame, so sporočili iz Geološkega zavoda Slovenije. Priznanje IUGS po navedbah zavoda izbranim območjem daje dodatno prepoznavnost in jih opredeljuje kot najvišjo znanstveno vrednost.

Škocjanske jame. Škocjanske jame. Foto: arhiv Parka Škocjanske jame

Škocjanske jame.
Škocjanske jame.
Foto: arhiv Parka Škocjanske jame

Mednarodna zveza geoloških znanosti (IUGS) je ena največjih znanstvenih organizacij na svetu s 121 nacionalnimi člani, ki predstavljajo več kot milijon geoznanstvenikov. Zveza letos praznuje svojo 60. obletnico, glavni dogodek ob obletnici pa bo potekal med 25. in 28. oktobrom v mestu Zumaia na baskovski obali. Na dogodku bodo predstavili "Prvih 100 območij geološke dediščine IUGS", med katere so uvrstili tudi Škocjanske jame.

S to razglasitvijo se bo začelo prizadevanje za določitev znamenitih geoloških najdišč z vsega sveta, ki jih zaradi njihovega vpliva na razumevanje Zemlje in njene zgodovine priznava vsa geoznanstvena skupnost.

Območje geološke dediščine IUGS je mesto z geološkimi elementi oziroma procesi mednarodnega znanstvenega pomena, ki se uporablja kot referenca ali pa znatno prispeva k razvoju geoloških znanosti skozi zgodovino. Med tovrstnimi območji so med drugim nekatere najstarejše kamnine na Zemlji iz Južne Afrike, sledovi primitivnih oblik življenja iz Avstralije in Kitajske, nekateri najboljši fosilni ostanki dinozavrov iz Kanade, prvi dokazi o zgodnjem razvoju hominidov iz Tanzanije, morske kamnine na vrhu sveta z Mount Everesta in znameniti kraji, kot so impresivni Grand Canyon (ZDA), ledenik Perito Moreno (Argentina), kaldera Santorini (Grčija) ali Uluru v Avstraliji, pa tudi slovenske Škocjanske jame.

Pri izbiri točk je sodelovalo več kot 250 strokovnjakov iz 40 držav in desetih mednarodnih organizacij, ki predstavljajo različne discipline znanosti o Zemlji. Predlaganih je bilo 181 točk iz 56 držav, ki jih je ocenilo 33 mednarodnih strokovnjakov. Rezultat tega zahtevnega procesa je seznam prvih 100 točk geološke dediščine IUGS, ki jih bodo predstavili v geoparku v Zumaii.

Priznanje IUGS po navedbah Geološkega zavoda Slovenije izbranim območjem daje dodatno prepoznavnost in jih opredeljuje kot najvišjo znanstveno vrednost. "To so območja, ki so služila razvoju geološke znanosti, zlasti njene zgodnje zgodovine. So najboljši prikaz geoloških značilnosti in procesov na svetu. So kraji čudovitih odkritij na Zemlji in v njeni zgodovini," so zapisali.

Vidnost in prepoznavnost 100 točk geološke dediščine lahko vodi tudi do njihovega še močnejšega spoštovanja, uporabe v izobraževalne namene in do njihovega ohranjanja.

Dogodek bo dosegel vrhunec z branjem deklaracije, ki poudarja pomen znanosti o Zemlji za spopadanje z glavnimi okoljskimi izzivi 21. stoletja.