Turizem 18.10.2022 13:30

Turistične kmetije v covidnem obdobju pravo odkritje

Ljutomer, 18. oktobra - Slovenske turistične kmetije so v času covida-19 poslanstvo dobro opravile, bile so pravo odkritje, saj so jih spoznali gostje, ki prej nanje sploh niso pomislili, ocenjuje podpredsednica Združenja turističnih kmetij Slovenije Urška T. Planinšek. Veliko so k temu prispevali turistični boni, se pa gostje vračajo tudi sedaj, ko bonov ni več, pravi.

Solčava. Olševa in kmetija Bukovnik (Bukovc). Foto: Aljoša Rehar/STA Arhiv STA

Solčava.
Olševa in kmetija Bukovnik (Bukovc).
Foto: Aljoša Rehar/STA
Arhiv STA

Da je vse slabo tudi za nekaj dobro, se je potrdilo tudi tokrat, veliko so k temu prispevali boni, a tudi zdaj, ko jih več ni, se gostje vračajo, je danes na novinarski konferenci ob 25-letnici delovanja združenja v Ljutomeru dejala Planinškova in dodala, da je bilo tudi tujih gostov letos presenetljivo veliko, za prihodnje leto pa imajo ogromno rezervacij gostov z nemškega govornega območja. Tudi zaradi cen letalskih vozovnic bodo zato zanimivi za goste iz bližnjih držav.

Po 25 letih so v združenju z delom zelo zadovoljni, na začetku je bilo okoli 100 članov, zdaj jih je 407. "To pomeni, da nekaj delamo prav, če imamo tako podporo, je pa prišel čas, da na dobrih temeljih predhodnikov mlajše generacije začnemo graditi hišo," ugotavlja Planinškova in napoveduje zaposlitev človeka, ki bo delal v združenju in bi ga plačali sami, saj člani dodatno delo težko zmorejo. Idej imajo namreč veliko, od blagovne znamke in svoje embalaže do organizacije dogodkov in želje, da bi čim več kmetij dobilo znake kakovosti.

Četrtstoletnico zaznamujejo v Biotermah pri Mali Nedelji, imeli bodo tudi skupščino, sedanji predsednik Matija Vimpolšek in večina članov upravnega odbora ostaja na položajih.

V imenu gostitelja, članov iz Pomurja, je regijski predstavnik Jani Božič povedal, da so veseli, da so se po treh letih spet srečali in da lahko pokažejo svoje dosežke. Predstavlja se 15 pomurskih kmetij od 26.

Strokovna sodelavka za področje razvoja turizma na kmetijah na Kmetijsko-gozdarskem zavodu Celje Renata Kosi je med izzivi združenja postavila v ospredje nadaljnji razvoj ponudbe in usposabljanje nosilcev, saj je dejavnost ena bolj zahtevnih in terja ogromno veščin in znanja.

Za minulo petletno obdobje pa so po njenih besedah bistveni dosežki pri promociji, saj so pripravili novo spletno stran, novosti so tudi boni, ki jih lahko gosti naročijo in izkoristijo na kmetijah. Leta 2020 je bilo 16 kmetij ob podpori kmetijskega ministrstva prvič predstavljenih v kulinaričnem vodniku Gault & Millau, zelo aktivne so bile v času covida-19, dobro so sodelovali tudi pri akcijah Slovenske turistične organizacije.

Pomemben premik so dosegli tudi pri zakonodaji, saj je kmetijsko ministrstvo leta 2019 sprejelo njihovo pobudo za razpis nepovratnih sredstev pri programu razvoja podeželja, gospodarsko ministrstvo pa je v razpise vključilo tudi turizem na kmetiji, so ocenili.