Turizem 5.10.2022 8:46

Na gradu Podsreda konferenca o sožitju kulturne dediščine in trajnostnega turizma

Podsreda, 5. oktobra - Na gradu Podsreda bo ob 32. Dnevih evropske kulturne dediščine in v okviru Festivala dediščine podzemnih arhitektur danes potekala konferenca Sožitje kulturne dediščine in trajnostnega turizma. Na njej bodo predstavili izhodišča za razvoj turističnih izdelkov, ki temeljijo na naravni in kulturni dediščini, so sporočili z ministrstva za kulturo.

Podsreda. Grad Podsreda. Foto: Aljoša Rehar/STA Arhiv STA

Podsreda.
Grad Podsreda.
Foto: Aljoša Rehar/STA
Arhiv STA

Na odprtju konference bo zbrane nagovoril državni sekretar na ministrstvu za kulturo Matevž Čelik. Predstavili bodo tudi zgledne primere turističnih točk oziroma območij, ki so s pomočjo inovativnih orodij digitalizirale kulturno dediščino in z njo obogatile turistično ponudbo.

Na okrogli mizi pa bodo skupaj z gosti razmišljali o prihodnosti turizma oziroma o drugačnem turizmu, ki bo resnično temeljil na trajnostnih in zelenih modelih, ter o uporabi turističnih izdelkov, ki so plod slovenskega znanja in pametno izkoriščajo slovenske kulturne in naravne danosti.

Posebej bodo predstavili še nastajajoči Festival podzemnih arhitektur, ki je posvečen manj znani dediščini podzemnih arhitektur v Sloveniji, so še zapisali na ministrstvu za kulturo.

Med prireditelji konference je tudi Kozjanski park s sedežem v Podsredi. Po njihovih podatkih so podzemne arhitekture objekti, ki so delo človeških rok. Med te pa uvrščajo rove, zaklonišča, rudnike in podobno.

Ker je v Sloveniji veliko podzemnih objektov, ki so v večini primerov neizkoriščeni, ali pa le delno izkoriščeni v turistične namene, pa bi ti predvsem v luči sodobnih meril trajnostnega in butičnega turizma lahko predstavljali dodatno turistično zanimivost in ponudbo, so pojasnili prireditelji konference.

Konferenco bodo končali s predstavitvijo priložnosti in razpisov s področij naravne in kulturne dediščine ter razvoja novih turističnih izdelkov, so še sporočili prireditelji.