Podjetja Startupi 4.10.2022 11:01

V Pivki dobili nov podjetniški inkubator in čistilno napravo

Pivka, 4. oktobra - Občina Pivka je te dni predala namenu nov Podjetniški inkubator v Industrijsko obrtni coni (OIC) Neverke. Namenjen je mladim podjetjem, ki delujejo manj kot pet let, so sporočili z občine. Investicija je obsegala tudi čistilno napravo ter ureditev nove komunalne infrastrukture.

V IOC Neverke so pridobili 1,2 hektarja novih površin za potrebe podjetij, vsa zemljišča pa so tudi že prodana. Zanimanja za prostore je bilo veliko.

V podjetniškem inkubatorju je 960 kvadratnih metrov površin predvidenih za proizvodno dejavnost, 120 kvadratnih metrov je pisarniških prostorov, v objektu pa bo delovala tudi okrepčevalnica.

Kot je ob odprtju povedala vodja Podjetniškega inkubatorja Perspektiva Jana Nadoh Bergoč, so izjemno zadovoljni z razvojem podjetništva, tako na ravni celotnega območja regije kot tudi institucionalno, pod okriljem posameznih občin. "Prostori, ki so na voljo mladim podjetnikom, predstavljajo pomembno spodbudo ob začetku delovanja njihovega podjetja, na inkubatorju pa potem poskrbimo, da jih podpremo tudi pri samem procesu in delu," je dodala.

V okviru novo urejene infrastrukture so zgradili tudi dovozno cesto s pločnikom in parkirišči v skupni dolžini okoli 400 metrov ter uredili elektro in telekomunikacijske instalacije, javno razsvetljavo, vodovodno in hidrantno omrežje ter kanalizacijo. Za potrebe čiščenja odpadnih voda so zgradili novo čistilno napravo s kapaciteto 400 populacijskih enot.

Podjetniški inkubator je pivška občina zgradila s pomočjo sofinancerskih sredstev v okviru dogovora za razvoj primorsko-notranjske razvojne regije. Vrednost izvedenih del je znašala nekaj manj kot 3,4 milijona evrov, od tega bo občina prejela dobre tri milijone evrov evropskih sredstev.