21.9.2022 16:21

ZDA in Rusija kljub napetostim nadaljujejo skupne polete na ISS

Moskva/Bajkonur, 21. septembra - Ameriški astronavt in dva ruska kozmonavta so danes z ruskim vesoljskim plovilom sojuz poleteli na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS), kljub napetostim med Moskvo in Washingtonom zaradi ruske invazije na Ukrajino. Iz ruskega vesoljskega izstrelišča v Kazahstanu so poleteli nekaj minut po 16. uri, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Mednarodna vesoljska postaja. Mednarodna vesoljska postaja (ISS). Foto: Tanjug/STA Arhiv Tanjug/STA

Mednarodna vesoljska postaja.
Mednarodna vesoljska postaja (ISS).
Foto: Tanjug/STA
Arhiv Tanjug/STA

Ruska vesoljska agencija Roskozmos in ameriška Nasa sta iz ruskega vesoljskega izstrelišča Bajkonur v Kazahstanu posredovali tudi posnetke v živo, komentatorji pa so ob izstrelitvi povedali, da je bila "stabilnost dobra" in da se "posadka dobro počuti".

Na krovu vesoljskega plovila sojuz sta ruska kozmonavta Sergej Prokopjev in Dmitrij Petelin ter astronavt ameriške vesoljske agencije Nasa Frank Rubio. Polet do ISS traja približno tri ure, trojica pa naj bi tam preživela šest mesecev.

Za Prokopjeva je to drugi polet v vesolje, Petelin in Rubio pa letita prvič. Rubio je z današnjim dnem postal prvi ameriški astronavt, ki je na ISS potoval z ruskim plovilom sojuz, odkar je Rusija pričela invazijo na Ukrajino.

Pred nekaj tedni je ameriški astronavt misijo označil za izjemno pomembno in dejal, da je s svojimi ruskimi kolegi iz posadke postal dober prijatelj. Sodelovanje med Naso in Roskozmosom je ocenil za dobro in trdno, navkljub povečanim napetostim med Moskvo in Washingtonom, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Mislim, da je pomembno, da tudi v trenutkih napetosti človeški poleti v vesolje in raziskovanje vesolja - nekaj, za kar sta obe agenciji navdušeni - ostanejo oblika diplomacije in partnerstva, kjer lahko najdemo skupne točke in še naprej dosegamo velike stvari," je še dejal Rubio.

Rusija se sicer pritožuje, da sankcije ZDA in EU ovirajo njeno delo, povezano z vesoljem, vključno s proizvodnjo raket, ki se uporabljajo tudi v vojaške namene. Pred kratkim pa so iz Moskve sporočili, da se bodo zaradi spora z Zahodom glede Ukrajine po letu 2024 umaknili s starajoče se vesoljske postaje.

Natančnega datuma niso navedli, mnogi analitiki pa dvomijo, da bo Rusija sledila napovedim. Gradnja nove orbitalne postaje bi lahko trajala več kot desetletje, ruska vesoljska industrija, ki je tudi ruski nacionalni ponos, pa se pod strogimi sankcijami v tem času ne bi mogla razvijati.