Slovenija 19.9.2022 7:42

Začenja se Teden sredozemske obale in makroregionalnih strategij

Izola, 19. septembra - V Izoli se danes začenja Teden sredozemske obale in makroregionalnih strategij 2022. Letošnje geslo srečanja je Zdravo morje za varnejšo prihodnost, ki povzema pomen varnosti za vse, ki živijo ob morju. Letos se ga obiskovalci lahko znova udeležijo v živo, potem ko je zadnji dve leti potekalo v virtualni obliki, so sporočili organizatorji.

Izola.
Slovensko obalno mesto Izola.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Teden sredozemske obale pripravlja Občina Izola s podporo JZP Izola in v sodelovanju z zunanjim ministrstvom, ministrstvom za okolje in prostor, službo vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, programom Interact in Regionalno razvojnim centrom Koper. Dogodki bodo do petka večinoma potekali na izolskem Manziolijevem trgu.

Cilj organizatorjev je ozaveščati o morju in njegovem zaledju, o naravnem in gospodarskem potencialu morja. Opozoriti želijo tudi na določena tveganja, s katerimi se morje in njegovo zaledje soočata zaradi naravnih pojavov in človekovih dejavnosti.

Občina Izola letos že šestič zapored sodeluje v strateškem projektu EUSAIR Facility Point, ki je sofinanciran v okviru transnacionalnega programa Adrion in zagotavlja podporo pri izvajanju Strategije Evropske unije za jadransko-jonsko makroregijo (EUSAIR).

Glavni del strategije omenjene makroregije sta morje in obala z zaledjem. Pri tem so določeni štirje glavni vsebinski stebri: morska in pomorska rast, povezovanje regije, kakovost okolja in trajnostni turizem.

Na letošnjem Tednu sredozemske obale pričakujejo udeležence iz vseh sodelujočih držav EUSAIR. Med njimi so poleg Slovenije še Albanija, Bosna in Hercegovina, Črna gora, Grčija, Hrvaška, Italija, San Marino, Severna Makedonija in Srbija. Na dogodku združujejo politike, nosilce odločanja, strokovnjake ter civilno družbo in zainteresirano javnost z vseh ravni, tako lokalno, kot tudi regionalno, nacionalno in mednarodno.