Expo 2020 1.8.2022 17:15

Slovenski paviljon za Expo 2020 ostaja v Dubaju

Ljubljana, 1. avgusta - Slovenski paviljon za svetovno razstavo Expo 2020 v Dubaju ostaja na lokaciji, na kateri je obiskovalce Expa vabil med 1. oktobrom lani in 31. marcem letos, je na današnji dopisni seji sklenila vlada. Postal bo namreč del svetovnega gospodarskega središča District 2020 Dubaj in bo služil nadaljnji promociji slovenskega gospodarstva in turizma.

ZAE, Dubaj. Razstava Expo Dubaj 2020. Slovenski paviljon. Foto: Aleš Osvald/STA

ZAE, Dubaj.
Razstava Expo Dubaj 2020.
Slovenski paviljon.
Foto: Aleš Osvald/STA

V skladu z odločitvijo vlade bo paviljon ostal v Dubaju, kjer ga bodo preuredili za nadaljnjo uporabo v okviru Districta 2020 za obdobje petih let, so po seji vlade sporočili z ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo. Ohranitev v okviru poslovnega središča District 2020 Dubaj je smiselna zaradi izkoriščanja potenciala trgov Bližnjega vzhoda in hitrejšega preboja slovenskega gospodarstva na te trge, dodaten razlog je tudi gospodarska moč Združenih arabskih emiratov in samega Dubaja, so pojasnili.

V nasprotnem primeru bi morala Slovenija paviljon podreti in umakniti iz lokacije.

Slovenski paviljon bo tako dolgoročno postal stičišče gospodarskega, poslovnega in turističnega delovanja, obenem pa tudi prostor za druženje, srečevanje in organizacijo dogodkov. Služil bo kot glavna kontaktna točka ter pomoč slovenskemu gospodarstvu pri vstopu na trge Bližnjega vzhodu, pri iskanju investicijskih priložnosti v Sloveniji in na Bližnjem vzhodu ter za promocijo Slovenije kot butične, zelene turistične destinacije.

"Slovenija je prepoznala dodano vrednost in potencial projekta District 2020 za gospodarstvo in se odločila, da naš paviljon, naša zelena oaza, ostane v Dubaju. To je pomembna priložnost za internacionalizacijo inovativnega in pametnega slovenskega gospodarstva ter za dodatno promocijo Slovenije kot turistične in varne države tako v Združenih arabskih emiratih kot v drugih državah Bližnjega vzhoda," je vladno odločitev pozdravil gospodarski minister Matjaž Han.

S tem bo imela Slovenija na globalno pomembnem trgu dobro zastopanost nacionalnih interesov na področju gospodarstva, je poudaril. "Za Slovenijo in slovensko gospodarstvo je ključnega pomena, da sodeluje v močnih gospodarskih centrih po svetu. Le tako bomo lahko izkoriščali potencial dotičnih trgov in slovenskemu gospodarstvu pomagali še k hitrejšemu preboju na trge, na katerih trenutno še nismo prisotni. To je še toliko bolj pomembno v teh časih, ko se EU sooča s šibko gospodarsko rastjo," je sklenil minister.

Svetovna razstava Expo 2020 je od oktobra lani do konca marca letos potekala v Dubaju, Slovenija pa se je na njem z lastnim paviljonom predstavljala kot pametna država z visokim turističnim potencialom. Gostitelji Expa 2020 so za namen izvedbe svetovne razstave vzpostavili povsem novo središče na obrobju Dubaja z idejo, da po zaključku svetovne razstave na lokaciji ohranijo vso infrastrukturo, tudi paviljone držav, kot poslovno središče District 2020 Dubaj.

Slovenski paviljon je bil na Expo 2020 Dubaj med najbolj zanimivimi in vizualno izstopajočimi, poudarjajo na gospodarskem ministrstvu. Vseeno pa je bil zgrajen in opremljen za potrebe šestmesečne razstave, zato ga bo treba preurediti na način, da bo primernejši za dolgoročno uporabo in bo služil potrebam slovenskih podjetij.

Enkratni stroški preureditve bodo stali predvidoma okoli 300.000 evrov, tekoče obratovanje in vzdrževanje paviljona ter vodenje in upravljanje vsebinskega programa pa predvidoma okoli 40.000 evrov na mesec, ocenjujejo na gospodarskem ministrstvu.

District 2020 naj bi postal poslovno stičišče, ki bo povezovalo gospodarstvo v pametnem in trajnostnem mestnem okolju, zasnovanem za spodbujanje ustvarjalnosti, sodelovanja in inovacij. Ekosistem bo privabljal mala, srednja in velika podjetja iz vsega sveta, v okolju bo locirana tudi mreža multinacionalk, investitorjev, svetovalcev in ostalih podpornih institucij. Sistem "vse na enem mestu" bo omogočal tudi enostavno vzpostavitev podjetja, licenciranja in delovanja v Združenih arabskih emiratih.

Celotna površina Districta 2020 se bo razprostirala na več kot 100.000 kvadratnih metrih, na katerih bodo sodobni poslovni prostor, trgovinska središča, kulturnimi prostori in drugi prostori za organizacijo in izvajanje dogodkov.