Podjetja 21.6.2022 10:08

Ljubljanski Elaphe krepi sodelovanje s tujimi partnerji

Ljubljana/San Diego, 21. junija - Slovenski proizvajalec elektromotorjev, vgrajenih v koles avtomobila, Elaphe je z ameriškim zagonskim podjetjem Aptera Motors, ki izdeluje solarna e-vozila, sklenil več sto milijonov evrov vreden dogovor o sodelovanju. Z nizozemskim podjetjem Lightyear pa bodo sodelovali pri njihovem novem vozilu.

Ljubljana. Logotip podjetja Elaphe. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Logotip podjetja Elaphe.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Partnerstvo z Elaphejem so potrdili v kalifornijskem podjetju, kjer so zapisali, da dogovor med drugim vključuje podroben načrt o širitvi proizvodnje kolesnih elektromotorjev v Sloveniji, pozneje tudi v ZDA.

"Elaphejeva tehnologija bo pospešila in nam omogočila učinkovite inovacije in gradnjo visoko tehnoloških vozil," so navedli v Apteri Motors.

Podjetje s sedežem v San Diegu proizvaja trikolesna dvosedežna solarna e-vozila. Njegova vozila lahko z enim polnjenjem prevozijo 1600 kilometrov. Vozila imajo vgrajene sončne celice, s katerimi je mogoče prevoziti dobrih 60 kilometrov na dan, zagotavljajo v Apteri.

Serijska proizvodnja za Aptero bo po napovedih dosegla 100.000 Elaphejevih kolesnih motorjev letno.

Po poročanju Financ pa so pred dnevi sodelovanje z Elaphejem napovedali tudi v nizozemskem podjetju Lightyear, in sicer pri novem Lightyearovem električnem vozilu. Ob tem so dodali, da so z Elaphejem razvili energijsko najbolj učinkovito vozilo na svetu. Učinkovitost pogona je 97-odstotna. Kot so pojasnili, so oblikovali petsedežno vozilo z najboljšimi rezultati v neoptimatnih pogojih.

Ljubljanski Elaphe je sicer leta 2020 ustvaril 5,11 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje, čisti dobiček je dosegel nekaj nad 743.000 evrov, je razvidno iz zadnjega razpoložljivega letnega poročila podjetja. Ob koncu leta je imela družba 75 zaposlenih. V zadnjem letu so po poročanju Financ povečali število sodelavcev, načrtujejo pa še nove zaposlitve.