Podjetja 2.6.2022 14:27

Zlata priznanja za inovacije na Gorenjskem prejelo šest podjetij

Kranj, 2. junija - Gospodarska zbornica Slovenije - Regionalna zbornica Gorenjska je danes v Kranju podelila priznanja za najboljše inovacije v gorenjski regiji. Zlata priznanja so prejeli Sij Acroni, Domel, Iskraemeco, samostojni podjetnik Primož Pori, Knauf Insulation in ADC sistemi.

Kot so sporočili iz Regionalne zbornice Gorenjske, se je na letošnji razpis za najboljše inovacije v regiji odzvalo 14 podjetij. Pri podelitvi priznanj so upoštevali projekte, ki so vsebovali kriterij odličnosti in učinkovitosti ter se uspešno uporabljajo v praksi. V nagrajenih inovacijskih projektih je sodelovalo več 130 inovatorjev.

Sij Acroni je zlato priznanje prejel za inovacijo Sidur 400 - ko z manj dosežeš več. Z inovacijo se jeseniško podjetje močneje postavlja ob bok največjim proizvajalcem specialne obraboodporne pločevine. Cilj inovacijske ekipe je bil zmanjšati vsebnosti legirnih elementov in na ta način vplivati na izboljšano varivost in preoblikovalnost jekla.

Med štirimi najvišje ocenjenimi nominacijami, ki se bodo potegovale za priznanje na nacionalnem nivoju, je tudi Domelova mokro suha sesalna enota. Ključnega pomena sta nova, v Domelu razvita tehnologija laserskega balansiranja in uvedba laserskega varjenja plastičnih materialov, ki nadomešča lepila.

Iskraemeco je zlato priznanje prejel za inovacijo Zeleni pingvin. Rešitev je namenjena pametnim mestom in njihovim prebivalcem, primarno šolam. Nudi podporo pri doseganju ogljične nevtralnosti z uporabo pametnih tehnologij, realnih podatkov porabe resursov in s pomočjo izobraževanja in vključevanja učencev v igrifikacijo. Učenci s pomočjo Zelenega pingvina prek zmanjšanja porabe virov tekmujejo v zmanjševanju ogljičnega odtisa.

Med najbolje uvrščenimi inovacijami je še pripomoček za vadbo Infinity Movement, ki jo je razvila ekipa samostojnega podjetja Primoža Porija. Pripomoček je namenjen predvsem športnim trenerjem in učiteljem športne vzgoje, ki želijo v svoj način dela z otroki, mladino, starostniki in vrhunskimi ali rekreativnimi športniki vpeljati bolj inovativne, učinkovitejše in raznolike pristope k telesni vadbi.

Zlato regijsko priznanje je prejela tudi inovacija na področju priprave kamenih vlaken na mikro in makro ravni, s katero so v škofjeloškem podjetju Knauf Insulation uspeli izboljšati mehanske lastnosti izdelkov na segmentu PBE plošč. Kupcem, ki se srečujejo s pomanjkanjem materiala in inflacijo, to predstavlja dostopen produkt, ki dosega vse zahtevane mehanske in toplotne lastnosti panela, pojasnjujejo v zbornici.

ADC sistemi je zlato priznanje prejeli za ADC krmilnik. To je naprava, zasnovana za brezžično upravljanje električnih senčil z uporabo mobilnega telefona, tabličnega računalnika, spletnega portala, glasovnega upravljanja ali stikala. Krmilnik je sodobna in edinstvena rešitev, saj za svoje delovanje potrebuje le elektriko in domače Wi-Fi omrežje.

Srebrna priznanja so šla v roke Polycomu za krogli zglob, Domelu za puhalo s krmiljem za recirkulacijo vodika pri gorivnih celicah, Iskratelu za modem kot storitev, podjetju SRC Infonet za informacijsko platformo v oblaku Mediskop, Siju Acroniju za tehnološki razvoj jeklarskih procesov na nerjavnem jeklu za zeleni preboj, Lotrič meroslovju za laboratorij za preskušanje medicinskih mask in polobraznih mask za zaščito pred delci, podjetjem Domel, Cult in Comtron za e-pogon za gorska kolesa Octane 112 ter podjetju TAB Systems za inovacijo za detekcijo napak v lesni industriji.

Bronasto priznanje je prejelo podjetje M Sora za nov model iz produktne skupine les-alu oken. Na današnji slovesni podelitvi priznanj pa so se predstavili tudi dijaki skupine LePoše, ki so izdelali ovitek za mobitel, ki nas ščiti pred elektro magnetnim sevanjem ter hkrati ščiti tudi podatke na naših bančnih karticah, ki jih velikokrat shranjujemo poleg telefona.