Startupi 20.5.2022 9:31

Slovensko podjetje na Kickstarterju s prvim integriranim kolesarskim računalnikom

Ljubljana, 20. maja - Slovensko podjetje Core Components je na spletni platformi Kickstarter uspešno pridobilo financiranje za svojo inovacijo - kolesarski računalnik, integriran v krmilo kolesa. Računalnik, poimenovan CoreCap, je z baterijo vred vgrajen direktno v krmilno palico kolesa, njegov okrogel zaslon pa nadomesti pokrov krmilne palice, trdijo v podjetju.

Ljubljana. Kolesarski računalnik CoreCap slovenskega podjetja Core Components, ki je na platformi Kickstarter uspešno pridobil financiranje. Foto: Core Components

Ljubljana.
Kolesarski računalnik CoreCap slovenskega podjetja Core Components, ki je na platformi Kickstarter uspešno pridobil financiranje.
Foto: Core Components

Kot so zapisali v predstavitvi naprave na platformi Kickstarter, je razvoj naprave vodilo predvsem iskanje rešitev za težave, s katerimi se kolesarji pogosto soočajo ob uporabi ne-integriranih računalnikov ali pametnih telefonov. Slednji se, še posebej ob bolj športni ali gorski vožnji, lahko snamejo z držal in poškodujejo, ter, predvsem v primeru pametnih telefonov, posegajo v vidno polje kolesarja.

Računalnik CoreCap je zato po navedbah njegovih ustvarjalcev zamišljen kot sistem, ki ga "nastaviš in pozabiš" ter zahteva le minimalno vzdrževanje. Baterija z navedeno kapaciteto 2600 mAh naj bi z enim polnjenjem zdržala okoli tri mesece, pri čemer se računalnik samodejno ugasne ali zažene z vožnjo.

Naprava meri vse standardne kolesarske metrike, od hitrosti, višine in dolžine poti do srčnega utripa. Vgrajen ima tudi sistem GPS z možnostjo usmerjanja po zavojih ter omogoča povezave Bluetooth. Naprava za meritve hitrosti in višine uporablja specializirane senzorje in se na GPS zanaša samo za lokacijske podatke, kar dodaja k njeni natančnosti, trdijo v Core Components.

Na platformi za množično financiranje Kickstarter je CoreCap že krepko presegel osnovni zastavljeni cilj financiranja 50.000 evrov, pri čemer ga je podprlo več kot 300 ljudi. Doslej so zbrali več kot 86.000 evrov.